ΕΝΦΙΑ 2019: Πώς θα ξεφουσκώσει ο λογαριασμός του φόρου για τα ακίνητα

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9- Με τροποποιητικές δηλώσεις οι διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:12
03/09/2019
ΕΝΦΙΑ 2019: Πώς θα ξεφουσκώσει ο λογαριασμός του φόρου για τα ακίνητα
8
loading

Τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους και να μειώσουν ακόμη περισσότερο το λογαριασμό του φετινού ΕΝΦΙΑ θα έχουν τις επόμενες ημέρες οι φορολογούμενοι με την  υποβολή αρχικών/τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ έτους 2019.

Η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων θα είναι διαθέσιμη στους φορολογούμενους μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του. Οπότε όποια λάθη έχει εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9. Σημειώστε ότι η υποβολή των διορθωτικών αυτών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται  νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet, να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ) στην εφορία και συγκεκριμένα στο τμήμα Εισοδήματος προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που έχουν εντοπιστεί στο Ε9 αφορούν τα εξής:

1. Ημιτελή κτίσματα. Προβλέπεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.

2. Αγροτεμάχια. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί ο φορολογούμενος έχει  δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκεται η έκταση και τον νομό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή και δεν έχει δηλώσει το Δήμο ή την Δημοτική Ενότητα που βρίσκεται το ακίνητο.  Στην περίπτωση αυτή, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με τη μεγαλύτερη φορολογητέα τιμή αφετηρίας (Αρχική Βασική Αξία) ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ισχύει σε ολόκληρο τον νομό. Επίσης λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία (Τ.Ο. Αρχικό) του νομού. Φροντίστε λοιπόν στην τροποποιητική του Ε9 να ξαναδηλώσετε το αγροτεμάχιό σας και να συμπληρώσετε ορθά τα στοιχεία της διεύθυνσής του.

3. Αγροτεμάχιο με κτίσμα. Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, και το έχετε δηλώσει ως κατοικία θα πρέπει να γίνει διόρθωση.

4. Εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9.  Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

5. Ποσοστό συνιδιοκτησίας:  Πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει στα ακίνητά τους καθόλου το ποσοστό συνιδιοκτησίας  ή το έχουν συμπληρώσει λανθασμένα με αποτέλεσμα κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100% και να φουσκώνει ο φόρος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να διορθώσετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας για να υπολογιστεί σωστά ο φόρος.

6. Όροφος: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος. Και στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις.

7. Έτος κατασκευής: Στον κωδικό αυτό του Ε9 έχουν εντοπιστεί πολλά λάθη. Πολλοί φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ως έτος κατασκευής το έτος που ηλεκτροδοτήθηκε το ακίνητο ενώ πρέπει να δηλωθεί το έτος που εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τώρα

  Ο άδικος φόρος κατοχής ακινήτων ΕΝΦΙΑ πρέπει άμεσα να καταργηθεί! Δίκαιο είναι να φορολογούνται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τα ακίνητα.

 2. avatar 80% Σοβιετία αντί για 100%.

  Ευχαριστώ δεν μου κάνει.

 3. avatar Έτσι σας θέλω, για αυτό σας ψηφίσαμε.

  -20% μου ήρθε από πέρυσι, ευχαριστούμε.

  1. avatar Φάτε σανό με το κιλό!

   Έτσι μπράβο, ευχαρίστησέ τους τώρα και για την αύξηση που έφαγες από τη ΔΕΗ, όπου θα στα πάρουν πολλαπλάσια και εάν είσαι και συνταξιούχος ευχαρίστησέ τους μιας και δεν θα δεις ούτε το επίδομα της 13ης.

   1. avatar εσυ ετρωγες σανα μερκελισια 5 χρονια….

    και εγινες μια παχια συριζανελα αγελαδα.....φαε φορους φπα εκας διοδια αυξησεις......

   2. avatar αλεθεις κι αλωνιζεις…..

    σαν πολακης βριζεις.....ερμηνευτης προθεσεων και μαντης.....αμε στην υπογα σου....δεν μας κανεις....

    1. avatar Γράφουν τα τρόλια της ΝΔ…

     Άμαθε, άσε τις Πολακειάδες και τις ΝΔ-εξυπνάδες και βάλε κάτω τους λογαριασμούς και υπολόγισε. Στον ιστότοπο της ΔΕΗ υπάρχουν οι νέες αυξήσεις αναλυτικά.
     Λογαριασμός 1600KWh που τον πληρώναμε 266 ευρώ με την έκπτωση του 10%, σήμερα με τις αυξήσεις και την έκπτωση του 5%, πάει 301 ευρώ!
     Οπότε σανοφάγοι της ΝΔ, βγάλτες τις παρωπίδες σας και κλάψτε ήδη το κέρδος από τον ΕΝΦΙΑ...

     Χατζηδάκη, δεν μας τα λες καλά...αυτές είναι οι μικρές αυξήσεις που δεν θα μας ενοχλήσουν στην τσέπη μας;

     1. avatar λεφτα υπαρχουν

      Τώρα, το γιατί είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που παραλήφθηκε με πλεόνασμα και παραδίδεται με έλειμμα, και το πως προκλήθηκε το έλλειμμα, προφανώς δεν σε ενδιαφέρει.
      Οσο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (που επρόκειτο να καταργηθεί από το 2015) ούτε κουβέντα, ε?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει