Βαθιά ανάσα φαίνεται ότι συνεχίζουν να παίρνουν οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, και όπως προκύπτει από τις μετρήσεις του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η πρόθεσή τους για προσλήψεις υπερκαλύπτει αυτή των απολύσεων, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται τον Απρίλιο θετικό ισοζύγιο στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο ο δείκτης NGBI 500 σημείωσε νέα σημαντική βελτίωση για τέταρτο συνεχή μήνα, παρόλο μάλιστα που οι επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία βίωσαν εντός του περασμένου μήνα τις αρνητικές συνέπειες από την κρίση στην Κύπρο και στο τραπεζικό σύστημα της. Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης NBGI 500 διαμορφώθηκε τον Απρίλιο σε -14, έναντι -22 τον Μάρτιο του 2013, -49 τον Δεκέμβριο του 2012 και -47 τον περσινό Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα οι Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες έκριναν σε ποσοστό 16% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι 10% τον Μάρτιο, ενώ την ίδια στιγμή, στο 40% φτάνει το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική. Για κακή εικόνα μιλά το 43%, έναντι ποσοστού 51% τον Μάρτιο.

Για το επόμενο εξάμηνο, στο 32% φθάνει το ποσοστό των επιχειρηματιών που εκτιμά ότι θα είναι χειρότερη η κατάσταση τους ( 24% τον Μάρτιο), ενώ στασιμότητα βλέπει το 38% (54% τον Μάρτιο) και βελτίωση το 30%, έναντι 22% τον προηγούμενο μήνα.

Θετικά καταγράφονται τα μηνύματα στο πεδίο της απασχόλησης, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην απασχόληση. Η πρόθεση προσλήψεων υπερκαλύπτει την πρόθεση απολύσεων προκαλώντας θετικό ισοζύγιο στην αγορά εργασίας, ενώ προφανώς η έναρξη της τουριστικής περιόδου και οι καλοί οιωνοί για την πορεία της, συμβάλλουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Έτσι, νέα συρρίκνωση κατέγραψε τον Απρίλιο η πρόθεση των επιχειρηματιών για απολύσεις, προσεγγίζοντας το 10%, έναντι 11% τον Μάρτιο, ενώ στο 12% (έναντι ποσοστού 3% τον Μάρτιο ) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις. Η μερίδα του λέοντος δηλαδή το 78% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι προτίθεται να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο των επιχειρήσεων, οι απαντήσεις καταδεικνύουν οριακή αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (49%, έναντι 48% τον Μάρτιο). Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 27% (20% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Μαρτίου του 2013) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 24%, έναντι 32%.

Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009 ανελλιπώς.