Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για κατοίκους του Δήμου Φιλοθέη-Ψυχικού φέρνει απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, ενώ οι οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή εξακολουθούν να παραμένουν πολλών ταχυτήτων.

Σύμφωνα με την απόφαση για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των μεταβιβαζομένων με οποιαδήποτε αιτία ακινήτων που βρίσκονται στη Β΄ Ζώνη της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης − Ψυχικού η τιμή ζώνης επανακαθορίζεται στα 5.150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2007 μέχρι την 17η Μαρτίου 2011.

Η απόφαση υιοθετεί την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών με την οποία τεκμηριώθηκε στη βάση και παρατηρήσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας η τιμή ζώνης στην εν λόγω περιοχή του Δήμου Φιλοθέης − Ψυχικού (Δάφνης – Όριο Σχεδίου Πόλεως – Αθανασιάδου Ελίκας – Θ. Δολασίκ – Όριο Σχεδίου Πόλεως – Δρυάδων – Διαδόχου Παύλου – Κορυτσάς – Μπιζανίου – Κωνσταντινουπόλεως – Δέλτα Στεφ. – Χάουλαντ – Κοκκώνη – Αγ. Δημητρίου – Κωστή Παλαμά – Στρατηγού Καλλάρη – Αλ. Παπαναστασίου – 25ης Μαρτίου – Υακίνθων – Παπαδιαμάντη – Ιλισού – Χλόης – Δάφνης).

Μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2007, υπήρξε προσφυγή από κατοίκους της περιοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία υποστήριζαν ότι η τιμή της Β΄ Ζώνης του Ψυχικού που είχε διαμορφωθεί στα 5.150 από τα 4.100 ευρώ ήταν πολύ υψηλή.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του κατήργησε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που καθόριζε την τιμή Β΄ Ζώνης του Ψυχικού, με αποτέλεσμα για τις υπόλοιπες Ζώνες της ίδιας περιοχές να ισχύουν οι καθορισθείσες τιμές του 2007, ενώ για την Β΄ Ζώνη να ισχύει τιμή του 2006. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι ενιαία η αντιμετώπιση όλων των περιοχών του Ψυχικού και να διαταραχθεί η ορθή κλιμάκωσης των τιμών από Ζώνη σε Ζώνη για το διάστημα από την 1η Μαρτίου 2007 μέχρι την 17η Μαρτίου 2011.

Έτσι, υιοθετώντας κατά γράμμα τις συστάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το υπουργείο εξέδωσε νέα απόφαση, απαλλαγμένη από τις πλημμέλειες των ακυρωθεισών αποφάσεων, με την οποία επανακαθόρισε τη τιμή ζώνης για το συγκεκριμένο διάστημα στα 5.150 ευρώ.

Το δε Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ήδη γνωμοδοτήσει (24/2013) υπέρ της αναδρομικής αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στη Β΄ Ζώνη της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης − Ψυχικού ξεκαθαρίζοντας πως στην περίπτωση αυτή δεν είναι αλυσιτελής η αξιολόγηση των φορολογικών επιπτώσεων από τις φορολογικές υπηρεσίες, δηλαδή πιο απλά ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν προσθετό φόρο.

Η απόφαση αυτή πλήττει όσους προχώρησαν σε μεταβιβάσεις ακινήτων τη συγκεκριμένη τετραετία καθώς θα κληθούν να καταβάλουν φόρο που θα υπολογισθεί με προσαυξημένες κατά 1.050 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο τις σχετικές αντικειμενικές αξίες.

Το Μάρτιο 2011 οι αντικειμενικές αξίες στο Δήμο Φιλοθέης − Ψυχικού αυξήθηκαν με αποτέλεσμα η τιμή της Β΄ Ζώνης του Ψυχικού που είχε διαμορφωθεί στα 5.150 να αυξηθεί στα 8.000 ευρώ. Οι κάτοικοι της Β΄Ζώνης προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ , υποστηρίζοντας πως οι αξίες είναι υπέρμετρα υψηλές, αλλά δεν δικαιώθηκαν. Αντιθέτως, δικαιώθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δημότες που διέμεναν στην Στ’ Ζώνη (Μπλεσσα – Μελετοπουλου – Όριο Σχεδίου Πόλεως – Ρουπελ – Όριο Σχεδίου Πόλεως – Δάφνης – Μουσών) οι οποίοι πέτυχαν η τιμή ζώνης να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2007, ήτοι στις 4.300 ευρώ αντί των 5.500 ευρώ. Ενδεικτικά μάλιστα στην οδό Δάφνης η οποία συνορεύει με τη Β΄ Ζώνη της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού η τιμή σήμερα είναι στα 4.300 ευρώ αντί των 8.000 το τετραγωνικό.

Υπογραμμίζεται πως πάγιο αίτημα του Δήμου Φιλοθέης − Ψυχικού είναι να επανέλθουν όλες οι ζώνες στις τιμές 2007, ώστε να υπάρχει μια ισονομία σ’ όλους τους κατοίκους.