Δημοψήφισμα θα γίνει στην Ελβετία για την απαγόρευση της πώλησης χρυσού από τα διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζάς της (Swiss National Bank, SNB) και την υποχρέωση της τελευταίας να διατηρεί τουλάχιστον το 20% του ενεργητικού της σε χρυσό, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Χθες, η καγκελαρία της Ελβετίας επιβεβαίωσε ότι η πρωτοβουλία «Σώστε τον ελβετικό χρυσό μας» – επικεφαλής της οποίας είναι μέλη του υπερσυντηρητικού Λαϊκού Κόμματος – συγκέντρωσε 106.052 νόμιμες υπογραφές για τη διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος, υπερβαίνοντας τον απαιτούμενο ελάχιστο αριθμό των 100.000 υπογραφών. Σύμφωνα με τους όρους της πρωτοβουλίας «Σώστε τον ελβετικό χρυσό μας», η SNB θα έπρεπε να επαναπατρίσει τα αποθέματά της σε χρυσό που φυλάσσονται στο εξωτερικό και να τα διατηρεί στην Ελβετία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι υποστηρικτές της καμπάνιας για τον ελβετικό χρυσό απορρίπτουν κατηγορηματικά την ιδέα πώλησής του, υποστηρίζοντας ότι οι πωλήσεις του που έγιναν από το 2001 έως το 2006 σε χαμηλές τιμές, καθώς και πιο πρόσφατα, έχουν κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στην Ελβετία.

Επιμένουν ότι τα αποθέματα χρυσού της SNB, τα οποία ανέρχονταν σε 49,5 δισ. ελβετικά φράγκα στο τέλος του Φεβρουαρίου ή περίπου στο 10% του ισολογισμού της, έχουν μεγαλύτερη αξία ως αποθεματικά για την κεντρική τράπεζα. «Περαιτέρω πωλήσεις χρυσού, ενώ και τα δύο παγκόσμια νομίσματα, το δολάριο και το ευρώ, απειλούνται με κατάρρευση; Με κανέναν τρόπο. Σήμερα, ο χρυσός είναι το μόνο σχεδόν πολύτιμο στοιχείο ενεργητικού που υπάρχει στον ισολογισμό της SNB», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας θεωρούν ότι θα ενισχυθεί η θέση της κεντρικής τράπεζας, επιτρέποντας «τόσο στην Ελβετία όσο και στη SNB να διατηρούν περιθώρια ελιγμών και ανεξαρτησίας στη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής». Η άποψη αυτή συγκρούεται κάπως με τη θέση της ίδιας της SNB, η οποία έχει επιφυλάξεις. «Έχουμε σημαντικές ανησυχίες αναφορικά με τις συνέπειες για τη νομισματική πολιτική από τα αιτήματα της πρωτοβουλίας», ανακοίνωσε η τράπεζα, προσθέτοντας ότι θα δώσει πληρέστερη απάντηση στον κατάλληλο χρόνο. Ο χρόνος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν έχει καθορισθεί ακόμη.