Βιαστική και καταστροφική χαρακτηρίστηκε η λύση που επελέγη για την τραπεζική κρίση στην Κύπρο από την τρόικα, από την πλειονότητα των ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών καταδίκασε απερίφραστα τους χειρισμούς γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, κατηγορώντας το Eurogroup για την πολύ κακή πολιτική «επικοινωνίας» του και την Επιτροπή για το ότι δεν υπερασπίστηκε την ασφάλεια των καταθετών.

Αυτό που συνέβη στην Κύπρο σήμανε το θάνατο της ευρωζώνης. Κανένας πια δεν θα έχει εμπιστοσύνη να αφήσει τα χρήματα του στην χώρες του ευρώ, υποστήριξε ο Βρετανός πρόεδρος της Ευρώπης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας Νάιτζελ Φάρατζ.

Η Κύπρος μόλις σταθεί στα πόδια της θα βρει τον τρόπο να σας πει αντίο, ανεξάρτητα από τις συνέπειες, γιατί αυτό αποτελεί έκφραση αξιοπρέπειας, εκτίμησε για λογαριασμό της Ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου.

Σταματήστε τα πειράματα στις ζωές των ανθρώπων στην Κύπρο, σταματήστε να σκοτώνετε τις ελπίδες μας, είπε χαρακτηριστικά η Κύπρια ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου ενώ, ο επίσης Κύπριος ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, σημείωσε ότι εξαιτίας του κουρέματος των καταθέσεων, ο τραπεζικός τομέας —ο βασικός οικονομικός τομέας για την παραγωγή θέσεων εργασίας και ανάπτυξης στην Κύπρο— συρρικνώθηκε κατά 50%.

Το φάρμακο που δώσατε στην Κύπρο θα την σκοτώσει και δεν θα την βοηθήσει να αναρρώσει, υποστήριξε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα.

Μιλώντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ιρλανδή υπουργός Λουσίντα Κράιτον χαρακτήρισε ωστόσο “ευκαιρία” τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για την Κύπρο, προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει την οικονομική της σταθερότητα μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθησυχαστικός όσον αφορά το τι περιμένει την Κύπρο στο άμεσο μέλλον εμφανίστηκε ο Ολλανδός Επίτροπος Όλι Ρεν, που διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι σθεναρά αποφασισμένη να στηρίξει την Κύπρο και τους πολίτες της εκταμιεύοντας τους αναγκαίους πόρους.

Ο κ. Ρεν δήλωσε ακόμη ότι στην περίπτωση της Κύπρου αποφύγαμε μία ολέθρια κατάσταση αλλά μόλις χθες, ο συνάδελφος του στην Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ, είπε στην ίδια αίθουσα ότι, η Κύπρος θα είχε αποφύγει την κρίση αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θεσμοθετήσει την Ευρωπαϊκή Αρχή Εξυγίανσης του Τραπεζικού Συστήματος στην Ευρώπη.