Κανόνες για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης προτείνει η Κομισιόν

Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:10
24/07/2019
Κανόνες για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης προτείνει η Κομισιόν
loading

Κανόνες για τον έλεγχο του σχεδιαζόμενου προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των μελών της για το μέγεθος και εύρος του, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί Οικονομικών έπρεπε να έχουν αποφασίσει για τις βασικά στοιχεία ενός προϋπολογισμού για τις 19 χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο εδώ και μήνες διαφωνούν για το μέγεθός του, για τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθώς και για το πώς θα μπορεί να χρηματοδοτείται και να ελέγχεται, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Η Γαλλία και αρκετές χώρες της νότιας Ευρώπης θέλουν μεγάλο προϋπολογισμό που να χρηματοδοτείται από συγκεκριμένους φόρους και να μπορεί να βοηθά στη σταθεροποίηση οικονομιών που έχουν υποστεί αναπάντεχο πλήγμα. Η Ολλανδία και οι σύμμαχοί της στη βόρεια Ευρώπη επιθυμούν μικρό προϋπολογισμό που να χρηματοδοτείται μόνο από τον υφιστάμενο, ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ και να χρησιμοποιείται για επενδύσεις ή για τη στήριξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Βάσει της πρότασης της Κομισιόν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τα ίδια τα κράτη-μέλη θα είναι σε θέση να κατευθύνουν τα κεφάλαια σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις τις οποίες θεωρούν πιο σημαντικές.

Οι ετήσιες κατευθυντήριες γραμμές των χωρών θα ενσωματωθούν στις υφιστάμενες συστάσεις που δίνει η ΕΕ σε συγκεκριμένες χώρες κάθε χρόνο.

Ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα βρίσκεται εντός του ευρύτερου προϋπολογισμού της ΕΕ και θα είναι μέρος ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης μεταρρυθμίσεων το οποίο πρότεινε η Κομισιόν τον Μάιο του 2018 με συνολικό μέγεθος 25 δισ. ευρώ. Το κομμάτι της ευρωζώνης θα ανέρχεται περίπου στα 17 δισ. ευρώ, δήλωσε πηγή της ΕΕ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 αναμένεται να είναι γύρω στο 1,1 τρισ. ευρώ. Οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να πάλι να διευθετήσουν βασικά σημεία του προϋπολογισμού της ευρωζώνης, όπως το μέγεθός του και ο τρόπος χρηματοδότησής του.

Ο ίδιος ο προϋπολογισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2021, την ίδια περίοδο με τον ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της φινλανδικής προεδρίας στην ΕΕ, που διαρκεί έως τα τέλη του έτους. Θα επιτρέπεται επίσης να συμμετέχουν χώρες του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών της ΕΕ, επί του παρόντος μόνο η Δανία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει