Τις δηλώσεις του συναδέλφου του, Αρνό Μοντεμπούρ, για τη λιτότητα που κατηγορείται ότι θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε «κατάρρευση», κλήθηκε να σχολιάσει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λου, στο Παρίσι.

«Η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό, αν σκοτώνει την ανάπτυξη, δεν είναι κάτι απλώς σοβαρό. Είναι παράλογη και επικίνδυνη. Επομένως, είναι καιρός να ανοίξει η συζήτηση για την πολιτική αυτή που οδηγεί την ΕΕ στην κατάρρευση», δήλωσε ο Μοντεμπούρ υπουργός Παραγωγικής Ανάκαμψης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις αυτές, ο Πιερ Μοσκοβισί -υπέρμαχος του «σοβαρού προϋπολογισμού της αριστεράς» – κράτησε τις αποστάσεις του. «Είμαι σε συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τζακ Λου, και όχι με τον κ. Μοντεμπούρ», τόνισε.

Ο Μοσκοβισί τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας «ισορροπημένης προσέγγισης» μεταξύ της μείωσης των ελλειμμάτων και της ανάπτυξης. «Θέλω όμως να εκφράσω τη σύμφωνη γνώμη μου στα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών» των ΗΠΑ, ο οποίος ανέφερε ότι απαιτείται μια «ισορροπημένη προσέγγιση» ανάμεσα στη «εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, που παραμένει αναγκαιότητα, και τις πολιτικές για τη στήριξη της ανάπτυξης, οι οποίες είναι απαραίτητες».

«Θα πω τα πράγματα με τα δικά μου λόγια: η γαλλική κυβέρνηση, ο Γάλλος πρόεδρος, αρνούνται να προσθέσουν τη λιτότητα στην ύφεση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, επαναλαμβάνοντας το σύνθημά του των τελευταίων δύο μηνών.

Οι Πιερ Μοσκοβισί και Αρνό Μοντεμπούρ, «βαριά» χαρτοφυλάκια της κυβέρνησης, στα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, δεν έχουν κρύψει τις διαφορές τους κατά τους τελευταίους μήνες, ο πρώτος υπερασπίζοντας μια ρεφορμιστική σοσιαλδημοκρατική γραμμή και ο δεύτερος υποστηρίζοντας την ανάγκη για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική.