Μπορεί η εποχή της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικό κέντρο να έχει τελειώσει, όμως αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να βαδίσει σε «καινοτόμους, νέους δρόμους», τονίζει ο πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο, Καρλ Μιούλερ, σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Ο ίδιος εμφανίζεται κάπως προβληματισμένος ως προς την άντληση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και των πιθανών κοιτασμάτων πετρελαίου στις ακτές της Κύπρου, που, όπως λέει, ερευνώνται αυτή τη στιγμή από διεθνείς εταιρείες και στα οποία οι Κύπριοι εναποθέτουν μεγάλες ελπίδες.

Παραπέμπει όμως συγχρόνως στην υπεραφθονία της «πρώτης ύλης ήλιος», που αναδεικνύει την Κύπρο σε ένα κέντρο ανανεώσιμης ενέργειας, με φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, ενεργειακές κατοικίες, αιολικά πάρκα.

Όλα αυτά, όπως σημειώνει, θα μπορούσαν να μετατρέψουν την Κύπρο από μια χώρα που εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές πετρελαίου σε ένα κέντρο «πράσινης» ενέργειας με σημαντικές εξαγωγές σε αυτό τον τομέα.

Ο Αυστριακός πρέσβης στην Κύπρο θεωρεί πως τεράστια σημασία για την κυπριακή οικονομία θα μπορούσε να έχει το ξεπέρασμα της διαίρεσης του νησιού και πιστεύει πως μέσα σε ένα ως δύο χρόνια, όταν θα έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα, μπορεί να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στις διαπραγματεύσεις.

Κατά την άποψή του, σε περίπτωση μιας επανένωσης, θα μπορούσε να ανοίξει από κοινού για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους η τεράστια τουρκική αγορά, δημιουργώντας μεγάλες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της νήσου.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr