Το αδιέξοδο που προέκυψε από τις εκλογές έχει μεγεθύνει τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στις άλλες χώρες του ευρώ και προέτρεψε το ιταλικό πολιτικό προσωπικό να συστήσει μία σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επισήμανε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υποστηρίξει κανείς ότι η κρίση στην ευρωζώνη είναι παρελθόν, καθώς σήμερα τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας έφθασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία έχει αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες περί του κατά πόσον πρόκειται να σχηματισθεί σύντομα μία σταθερή κυβέρνηση. Όταν εγείρονται τέτοιου είδους αμφιβολίες, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης. Το είδαμε ήδη το περασμένο έτος, όταν οι εκλογές στην Ελλάδα οδήγησαν σε πολιτική αβεβαιότητα. Τότε και άλλες χώρες επηρεάζονται», υπογράμμισε ο Σόιμπλε.

«Τώρα εναπόκειται σε εκείνους που εξελέγησαν στην Ιταλία την Κυριακή να σχηματίσουν μία σταθερή κυβέρνηση. Όσο το δυνατόν ταχύτερο το πράξουν, τόσο γρηγορότερα θα ξεπεραστεί αυτή η αβεβαιότητα», υποστήριξε.

«Και παρεμπιπτόντως, ουδέποτε υποστήριξα πως η κρίση του ευρώ έχει τελειώσει. Εγώ απλώς τόνισα πως έχουμε κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο. Χρειάζεται να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, όμως θα έχουμε και οπισθοδρομήσεις», επέμεινε ο Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν από το Πάσχα (σ.σ. για τους Καθολικούς τέλη Μαρτίου).

Ο Γερμανός υπουργός κατέστησε σαφές πως η Ρωσία οφείλει να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, πάντως απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το σενάριο ότι η Ευρώπη θα επιχειρήσει να «κουρέψει» τις καταθέσεις των Ρώσων επενδυτών, εξαναγκάζοντάς τους να υποστούν απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους σε εταιρίες συμμετοχών.

«Η Ρωσία εμπλέκεται, διότι η Ρωσία έχει χορηγήσει ένα όχι ευκαταφρόνητο δάνειο στην Κύπρο κι επιπλέον επειδή οι Ρώσοι επενδυτές διατηρούν μεγάλες καταθέσεις στην Κύπρο», είπε ο Σόιμπλε.