Οι εξελίξεις στην Ιταλία μπορεί να ενισχύσουν την πολιτική αβεβαιότητα στη ευρωζώνη και να καταστρέψουν κάθε κίνηση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης αναφέρει η Morgan Stanley.

Ουσιαστικά, την ηρεμία στις ευρωπαϊκές αγορές την είχε φέρει η υπόσχεση της ΕΚΤ για αγορά περιφερειακών ομολόγων, το επονομαζόμενο πρόγραμμα ΟΜΤ. Αν και δεν έχει ενεργοποιηθεί, οι επενδυτές γνώριζαν ότι ακόμη και σε περίπτωση αναταράξεων, η ΕΚΤ προσφέρει μια ασφάλεια παρέμβασης όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Αυτή η προοπτική, έδινε περισσότερο χρόνο στις αδύναμες χώρες να προωθήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήταν αναγκαίες.

Ωστόσο, οι ιταλικές εκλογές πλέον θέτει σε κίνδυνο ότι «χτίστηκε» τους τελευταίους μήνες. Για να ενεργοποιηθεί το OMT, οι πολιτικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόζουν και να αποδεχθούν τις επιπλέον προϋποθέσεις.

Αυτό όμως είναι ό,τι το εκλογικό σώμα της Ιταλίας φαίνεται απέρριψε. Δηλαδή, μερίδα εξ αυτών ζήτησαν να μην εφαρμοστούν άλλο οι πολιτικές που ήταν ικανές να ενεργοποιήσουν το πρόγραμμα της ΕΚΤ, προκαλώντας σημαντικούς τριγμούς στις αγορές, καθώς το ασφαλές καταφύγιο, το ΟΜΤ, χάνει το πεδίο εφαρμογής του.

Οι εξελίξεις αυτές, δεν αποκλείεται να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις, ωθώντας τα spreads των ομολόγων υψηλότερα, και το ευρώ χαμηλότερα…, καταλήγει η Morgan Stanley.