Εγχώρια υπόθεση αποτελεί το ελληνικό χρέος υποστήριξε χθες ο γερμανός βουλευτής Klaus-Peter Willsch μιλώντας σε εκδήλωση των Economist Debates στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο γερμανός βουλευτής, μέλος της Μπούντεσταγκ και ειδικός επί του προϋπολογισμού στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε πως όσο ήθελαν το ευρώ ήταν πρόθυμοι να το υιοθετήσουν.

Ο Willsch υποστήριξε πως κάθε χώρα της Ευρωζώνης είναι υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό της και ότι όσοι εισήλθαν στη ζώνη του ευρώ γνώριζαν πως το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε. προέβλεπε χρέος 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα 3% του ΑΕΠ για τα κράτη της ΟΝΕ.

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός αναγνώρισε πως υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη και χαρακτήρισε στρέβλωση ότι το κόστος δανεισμού Ελλάδας – Γερμανίας ήταν σχεδόν ίδιο την περίοδο 2001 -2007.

«Όταν ξοδεύεις περισσότερα από ότι βγάζεις τότε δανείζεσαι», τόνισε επικριτικά αναφερόμενος στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι όταν έχεις φθηνό δανεισμό ή τον χρησιμοποιείς για να αποσύρεις χρέος ή για να δανειστείς πρόσθετα. «Η Ελλάδα έπραξε το δεύτερο», σημείωσε δεικτικά.

Ο Willsch επέκρινε το φτωχό νομοθετικό πλαίσιο στην Ε.Ε. και την ελλιπή εποπτεία για τον ελληνικό εκτροχιασμό, ενώ κατά την ομιλία του παρουσίασε γελοιογραφία που περιλάμβανε και τον Γ. Παπανδρέου για να επισημάνει πως οι πολιτικοί που έβαλαν τις χώρες τους σε Μνημόνια (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία) αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες των χωρών τους στις εκλογικές αναμετρήσεις.

«Αυτός που δημιούργησε το χρέος είναι υπεύθυνος για αυτό. Αν δεν ακολουθηθεί αυτή η αρχή η Ευρώπη θα κινδυνεύσει», τόνισε ο Willsch ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί στο πώς η λιτότητα στην Ελλάδα έφερε στην επιφάνεια τον πολιτικό εξτρεμισμό που εκφράζεται από κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή.