Στην ομιλία πριν από το ξεκίνημα της ευρωπαϊκής συνόδου, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι επισήμανε ότι πρέπει σήμερα οι 27 χώρες της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί ένας τελικός συμβιβασμός.

«Στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, υπάρχει η τάση να αναλωνόμαστε σε μικρές λεπτομέρειες και να ξεχνάμε την ευρύτερη εικόνα αν και αυτή μετράει περισσότερο. Xρειαζόμαστε ένα μπάτζετ για το μέλλον με μια ξεκάθαρη επικέντρωση στην ανάπτυξη, την καινοτομία και την δημιουργία θέσεων εργασίας».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ωστόσο, ο κ. Βαν Ρομπάι δεν προτίθεται να θέσει υπ’ όψιν των Ευρωπαίων ηγετών το συμβιβαστικό του σχέδιο αφού φάνηκε ότι δεν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για συμφωνία.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει σοβαρός προβληματισμός από το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχουν πιέσεις για περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού, ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα από τα 940 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η αντιστοιχία για την Ελλάδα που το Νοέμβριο φαινόταν ότι θα έφθανε τα 14 δισ. ευρώ. Η μείωση στα κονδύλια για την χώρα μας θα προέλθει και από την πιθανή τελικά μη σύσταση του ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση της ανεργίας από το οποίο η Ελλάδα φιλοδοξούσε να αντλήσει κεφάλαια.