Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της πολύ κοντά στο μηδέν και διατήρησε την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει σε ισχύ, παρά τη σημερινή ανακοίνωση περί μιας απροσδόκητης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Το βασικό δανειστικό επιτόκιο της Fed παρέμεινε στο εύρος 0%-0,25%, ενώ συνεχίζεται η εκ μέρους της μηνιαία αγορά αμερικανικών αξιόγραφων αξίας 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος των ΗΠΑ αναφέρεται ότι “η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας πάγωσε τους τελευταίους μήνες, κατά κύριο λόγο εξαιτίας καιρικών φαινομένων και άλλων παροδικών παραγόντων”, ενώ σημειώνεται πως η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι πως θα παραμείνει χαμηλός και “σταθερός”. Εξάλλου η Fed ανέφερε πως θα διατηρήσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για “ένα αξιοσημείωτο χρονικό διάστημα”–πιθανώς για χρόνια.