Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να δώσει το Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου ξεκίνησε στις 18:00 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο, πέφτουν κυρίως στη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την ομαλή εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2012, αλλά και για τις διεργασίες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (κυρίως για την τοποθέτηση των επιτρόπων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), ενώ πρόκειται να αναφερθεί και στις περαιτέρω ενέργειες τις οποίες δρομολογεί η κυβέρνηση.

Όσον αφορά τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ, σημειώνεται ότι τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως την εκταμίευση της δόσης έχει ήδη εγκριθεί από το Euro Working Group.

Μετά τη σημερινή έγκριση της χορήγησης της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προκειμένου να εγκρίνει και αυτό την εκταμίευση. Σημειώνεται πως από τα 9,2 δισ. ευρώ τα 7 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 2,2 δισ. ευρώ για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Χαρούμενος που φεύγει από τις Βρυξέλλες δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει για τελευταία φορά σε συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Προσερχόμενος στην συνεδρίαση, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν χαίρεται που φεύγει από αυτό το τρελοκομείο και απάντησε ότι «δεν ξέρω αν είναι τρελοκομείο, αλλά χαίρομαι που φεύγω απ’ αυτό το κτίριο. Έξι μήνες τώρα φώναζα «θα με βγάλει κανείς από εδώ μέσα;».

Ο πιθανότερος νέος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είπε στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών στις Βρυξέλλες ότι θέλει η ευρωζώνη να περάσει από την απλή καταπολέμηση της κρίσης στο να επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμες πολιτικές που θα έχουν ως αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση ώστε να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε, από την πλευρά του ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, ενώ εστιάζοντας στην Κύπρο, διεμήνυσε πως η ευρωζώνη δεν θα δεχθεί πιέσεις, σε ό,τι αφορά στην κυπριακή βοήθεια.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε την προσήλωση του στην ενότητα της ευρωζώνης, ενώ σε ό,τι αφορά την Κύπρο επισήμανε ότι «δεν διαθέτουμε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να ληφθεί σήμερα απόφαση», τονίζοντας ότι «η ευρωζώνη θα χρειαστεί να επανέλθει στο θέμα και να προχωρήσει σε εις βάθος ανάλυση της κατάστασης».

«Η εμπιστοσύνη προς την ευρωζώνη αυξάνεται», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Κληθείς να σχολιάσει την πορεία υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στα ευρωπαϊκά κράτη, παραδέχθηκε πως είναι «πολιτικά και κοινωνικά μια δύσκολη υπόθεση».

Παραδίδει τα σκήπτρα ο Γιούνκερ

Η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup, θα είναι και το κεντρικό θέμα της συνεδρίασής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αποχωρεί ύστερα από 8 χρόνια θητείας και είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος του Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται να εκλέξουν με απλή πλειοψηφία τον διάδοχό του, ο οποίος μετά από διαβουλεύσεις αποφασίστηκε να είναι ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντίσελμπλουμ.

Καμία απόφαση για την Κύπρο

Το θέμα της Κύπρου δεν έχει περιληφθεί στην ατζέντα των συνόδων του Eurogroup και του Ecofin, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

Είναι αμφίβολο, αν το θέμα της δανειακής σύμβασης της Κύπρου θα συζητηθεί στις 11 Φεβρουαρίου και όλα δείχνουν ότι το κρίσιμο ζήτημα θα μείνει ως «προίκα» στην νέα κυβέρνηση, που θα προέλθει από τις προεδρικές εκλογές.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, θα προσέλθει στη συνεδρίαση δίχως την οριστική έκθεση της Pimco σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν ένα προσχέδιο της έκθεσης, το οποίο θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών.