Την ανάγκη εφαρμογής ή επιτάχυνσης συγκεκριμένων πολιτικών, μεταρρυθμίσεων και δράσεων υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κ. Μίχαλος, στο Δ. Σ. του ΕΒΕΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη.

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος: «η πραγματικότητα που βιώνουμε έχει δύο όψεις. Εξελίξεις όπως η επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα του 2012, η βελτίωση του διεθνούς κλίματος για την Ελλάδα και ο περιορισμός της αβεβαιότητας, συνιστούν τη θετική πλευρά.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Υπάρχει το τίμημα που εξακολουθεί να πληρώνει η κοινωνία και η αγορά. Υπάρχει η ύφεση, που θα συνεχιστεί φέτος για πέμπτη κατά σειρά χρονιά. Υπάρχουν τα καθημερινά λουκέτα σε επιχειρήσεις και η ανεργία που αγγίζει πια το 27%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, «το ποια από τις δύο όψεις τελικά θα επικρατήσει, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στη διάρκεια του 2013. Είναι η χρονιά όπου οι θυσίες πρέπει να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς, ορατούς στην πραγματική οικονομία: στην απασχόληση, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναλάβει το μεγαλύτερο – και πιο καθοριστικό – μέρος της προσπάθειας, για την επίτευξη αυτού του στόχου. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο κάτω από τις παρούσες συνθήκες. Ωστόσο, γνωρίζετε καλά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας.

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, η χώρα χρειάζεται άμεσα αναπτυξιακή ανάσα και ώθηση, η οποία δεν μπορεί παρά να προέλθει από την ενεργοποίηση των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, θα πρέπει εφαρμοστούν ή να επιταχυνθούν συγκεκριμένες πολιτικές, μεταρρυθμίσεις και δράσεις:

Ρευστότητα:
– Επιτάχυνση και ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.
– Ταχεία και αποτελεσματική ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, εντός του έτους.
– Επιτάχυνση των δράσεων που υλοποιούνται με πόρους της ΕΤΕπ.
– Ταχύτερα βήματα για την απεμπλοκή των κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ
– Υλοποίηση των σχεδίων για τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.
– Αξιοποίηση των Επιμελητηρίων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης της ρευστότητας, σε τοπικό επίπεδο.

ΕΣΠΑ
o Εντατικοποίηση της προσπάθειας για ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα και να στηριχθεί η απασχόληση.
o Αποτελεσματική διεκδίκηση για την εξασφάλιση επαρκών πόρων από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
o Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κυρίαρχη προτεραιότητα στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί, ακόμη και εντατικά και αποτελεσματικά και η Ελλάδα, κατά την αξιοποίηση των πόρων του τρέχοντος όσο και του επόμενου ΕΣΠΑ. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί σε δράσεις που καλύπτουν τομείς όπως:
– Ηλεκτρονικό εμπόριο
– Πρόσβαση σε ΤΠΕ
– Δικτύωση
– Εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών
– Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αξιοποιηθούν συστηματικά οι δομές και η εμπειρία που διαθέτουν τα Επιμελητήρια.

Επιχειρηματικό περιβάλλον

– Παρέμβαση του Υπουργείου για τη διαμόρφωση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, το ποίο θα έχει αναπτυξιακή και όχι αποκλειστικά εισπρακτική λογική.
– Ταχεία αποσαφήνιση του νομοθετικού πλαισίου για τις χρήσεις γης
– Περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων
– Δημιουργία Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Πάρκων
– Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παρεμπορίου και σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης.
– Ειδικά για το λεκανοπέδιο της Αττικής: σχεδιασμός ενός νέου, λειτουργικού δικτύου συγκοινωνιών και χώρων στάθμευσης, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε περιφερειακές αγορές και να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις.
– Διαμόρφωση και εφαρμογή του νέου αγορανομικού κώδικα, μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς.
– Αξιοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου, με στόχο:
– Την κινητοποίηση νέων επενδύσεων, με έμφαση σε νέους δυναμικούς κλάδους που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.
την αύξηση του μέσου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων
– Ολοκλήρωση της απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων
– Αναμόρφωση του πλαισίου δημοσίων συμβάσεων και εφαρμογή του συστήματος Ηλεκτρονικών Προμηθειών.
– Ο Επιμελητηριακός θεσμός χρειάζεται αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό, κατεύθυνση στην οποία ήδη κινούμαστε. Όμως, οι όποιες αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστούν μετά το 2015.

Ανάπτυξη – Επενδύσεις

– Συνέχιση της διεκδίκησης προς την Ε.Ε. για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών
 Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων που εμπίπτουν στην ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης.
– Υλοποίηση του σχεδίου για τη σύσταση Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής, για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις.
– Συνέχιση των ενεργειών για την επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013.
– Επανεκκίνηση του έργου για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου
– Αναζήτηση στρατηγικών συνεργασιών για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων και αεροδρομίων.
– Κινητοποίηση νέων έργων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.
– Διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη του τομέα των Logistics.
– Ολοκλήρωση των έργων για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών, που αποτελεί προϋπόθεση για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου.
– Ολοκλήρωση των εργασιών και παράδοση των νέων σταθμών του ΜΕΤΡΟ – επιτάχυνση των εργασιών για την επέκταση Χαϊδάρι – Πειραιάς και των διαδικασιών για την κατασκευή της Γραμμής 4. Συνεργασία μεταξύ ΑΤΙΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ΕΒΕΑ, ώστε οι νέοι σταθμοί να είναι ελκυστικοί για εμπορικές επενδύσεις.

«Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συμμετέχει και θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά σε κάθε προσπάθεια που θα έχει ως στόχο την έξοδο από την κρίση και στην επιστροφή στην ανάπτυξη. Και βέβαια με συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικήσεις, για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.  Είναι μια πρόκληση που αφορά όλους μας. Και πιστεύω πραγματικά ότι μέσα από το διάλογο, την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στους κοινούς μας στόχους. Σας ευχαριστώ για μια ακόμη φορά που είστε μαζί μας σήμερα», κατέληξε ο κ. Μίχαλος.