ΤτΕ: Νέοι φόροι σε κατανάλωση, περιουσία και αποταμιεύσεις

Βόμβα για την οικονομία η γήρανση του πληθυσμού


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:20
02/04/2019
ΤτΕ: Νέοι φόροι σε κατανάλωση, περιουσία και αποταμιεύσεις
7
loading

Σε δημοσιονομική νάρκη στα θεμέλια της οικονομίας εξελίσσεται το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα  να επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής  ενός νέου φορολογικού και συνταξιοδοτικού μοντέλου.

Όπως τονίζεται στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ, «υπάρχει κίνδυνος η χώρα να μετατραπεί από κοινωνία ενθάρρυνσης της εργασίας σε κοινωνία προστασίας των συντάξεων». Ο κεντρικός τραπεζίτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προτείνει μέτρα ελάφρυνσης και στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών, κίνητρα για οικειοθελή παράταση του εργασιακού βίου ή επιβολή φόρων στην κατανάλωση και την περιουσία.

Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι «η γήρανση του πληθυσμού κατ’ ανάγκην συνεπάγεται αλλαγή της σύνθεσης των φόρων, καθώς μεταβάλλει το είδος της φορολογικής βάσης, με μετατόπιση από τη φορολόγηση των εισοδημάτων από εργασία, στη φορολόγηση του πλούτου από συσσώρευση αποταμιεύσεων και περιουσιακών στοιχείων και στη φορολόγηση της κατανάλωσης».

Ο κ. Στουρνάρας μέσα από  την έκθεσή του χαρακτηρίζει  «μη διατηρήσιμο το ισχύον φοροκεντρικό δημοσιονομικό μίγμα» που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Τάσσεται κατά των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων γιατί ασκούν αρνητική επίδραση και υπέρ της ανάγκης διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, στέλνοντας μήνυμα μη ακύρωσης της μείωσης του αφορολογήτου.

Επιπλέον σημειώνει ότι οι ανεπάρκειες του νόμου Κατρούγκαλου, χωρίς μελέτη και κάλυψη των ελλειμμάτων που προκύπτουν για το Ασφαλιστικό, ανησυχούν έντονα  την ΤτΕ η οποία στην έκθεσή της επισημαίνονει τα εξής:

1. Η ακύρωση των προνομοθετημένων περικοπών συντάξεων για το 2019: παρότι μεν «δεν απειλεί την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού, ωστόσο η μη περικοπή συνεπάγεται εμπροσθοβαρές δημοσιονομικό κόστος» και «η ακύρωση του μέτρου οδηγεί σε αυξημένες δαπάνες γήρανσης μέχρι το 2040, με αποτέλεσμα να επιδρά επιβαρυντικά στις αναλύσεις βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».

2. «Ο δημοσιονομικός κίνδυνος που ελλοχεύει για το 2019»  λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων και αποφάσεων του 2015 του ΣτΕ είναι «το ενδεχόμενο αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και μάλιστα πιθανόν με αναδρομική ισχύ». Σε συνδυασμό και με τις άλλες εκκρεμείς αποφάσεις (για τα δώρα κλπ) η Έκθεση κάνει λόγο για ενδεχόμενο «κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού».

Περαιτέρω προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ΤτΕ είναι:

 • Η μόνιμη επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές με βιώσιμους όρους χρηματοδότησης.
 • Το υψηλό δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, που αυξάνει το κόστος δανεισμού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και περιορίζει την αναπτυξιακή δυναμική.
 • Η διατήρηση μεγάλων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για μια παρατεταμένη περίοδο (3,5% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2023-2060).
 • Το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελεί τροχοπέδη στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
 • Το υψηλό ποσοστό ανεργίας, ιδίως των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, δημιουργεί ανισότητες που απειλούν την κοινωνική συνοχή, απαξιώνει το ανθρώπινο κεφάλαιο, αποδυναμώνει κάθε κίνητρο για καλύτερης ποιότητας εκπαίδευση και εργασία και αυξάνει το κύμα εξερχόμενης μετανάστευσης.
 • Οι χαμηλές εγχώριες αποταμιεύσεις.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar spyrospeiratis

  ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΟΣ Η ΕΞΩΧΩΡΙΟΣ ΔΕΝ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΤΕΡΕΥΣΑΝ ΜΕ ΠΑΤΑΓΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΝ ΛΥΣΑΞΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ -ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΕΠΙ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΙΟ ΦΤΩΧΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕ Σ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ. Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΟΜΩΣ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΔΟΥΡΟ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ Η ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ . ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΝ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΥΘΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ - ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ -ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ -ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.

 2. avatar Το είτε μας αρέσει η όχι

  δείχνει ακριβώς την .....ηθική αριστερή μας ιδεολογία και την αντίληψή μας περί .....δημοκρατίας.

 3. avatar Το κεφάλαιο μην πειράξουμε

  Και μείωση στις συντάξεις και στους μισθούς πείνας για να δίνουν λιγότερο φόρο το κεφάλαιο και οι αφεντάδες και την γήρανση την αναφέρουμε έτσι ... αλλά στην ουσία όπως με τον Σαμαρά γέμισε Αλβανούς η χώρα για φτηνά εργατικά χέρια θα καλέσουμε οικονομικούς μετανάστες και έτσι η δεξιά θα ξαναζήσει χρυσές εποχές. Κύριοι της δεξιά είδαμε που οδηγήσατε την χώρα την οκταετία, είδαμε τους μισθούς πείνας τις περικοπές συντάξεων, την απελπισία των Ελλήνων ενώ εσείς του κεφαλαίου δεν σας έλειψε τίποτα και τώρα ξανά δεξιά;; ..η χώρα αλλάζει και θα συνεχίσει να την αλλάζει ο Τσίπρας είτε σας αρέσει είτε όχι!!!!!!!

  1. avatar G. Z.

   Ναι, αλλά την αλλάζει;

  2. avatar τόσο πολύ

   που το....πείραξε το κεφάλαιο ο ξευταλέξης τρέχει το καημένο στους γιατρούς και θεραπεία δεν βρίσκει.Βέβαια αυτός ο πονηρός ο δεξιός γέμισε τη χώρα φθηνό κρέας ενώ ο ΤΣΙΠΡΌΚΙΟ ....ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ.

 4. avatar ΚΑΡΑΓΚΟΥΛΑΣ

  ετσι ξαφνικα προεκυψε η γηρανση πληθυσμου? των φρονιμων τα παιδια πριν πεινασουν μαγειρευουν. ηγετες με οραμα. αλλα το ζητουμενο ειναι το σχεδιο εξαθλιωσης

 5. avatar Λουλης

  Μετά από την ανακοίνωση αυτή και τα στοιχεία που κατέθεσε, κατέθεσε και αίτηση αύξησης των αποδοχών του, γιατί δεν τα βγάζει πέρα!!! Α ρε ντομάτες που θέλετε στη μάπα και δημόσιο λιθοβολισμό!!! Τεμάχια!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει