Ζημιές, μετά την απομείωση ομολόγων του Δημοσίου και λοιπών εκτάκτων αποτελεσμάτων, ύψους 1,095 δισ.ευρώ σημείωσε ο όμιλος της Eurobank στο εννεάμηνο του έτους.Οι ζημιές για το γ’τρίμηνο του 2012 ανήλθαν στα 223 εκατομμύρια ευρώ.

Η Eurobank ανακοίνωσε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 17% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, από 14% το Α΄ τρίμηνο του 2012. Επίσης έξαρση των νέων δανείων σε καθυστέρηση στην Ελλάδα το Β΄τρίμηνο και βελτίωση το Γ΄τρίμηνο καθώς και αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις συνολικά κατά 23% το εννεάμηνο του 2012.

Επίσης ανακοίνωσε αύξηση καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 1 δισ. ευρώ το Γ΄ τρίμηνο, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις πελατών της Eurobank στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο του 2012, αυξήθηκαν όμως κατά 1 δισ. ευρώ το Γ΄τρίμηνο του έτους. Στο εξωτερικό, οι καταθέσεις πελατών σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 570 εκ. ευρώ το εννεάμηνο του 2012 και ανήλθαν σε 9,1 δισ.ευρώ

Το εμπορικό άνοιγμα (διαφορά δανείων προς τις καταθέσεις) παρέμεινε σταθερό το Γ΄ τρίμηνο έναντι του Α΄ τριμήνου, καθώς τα υπόλοιπα χορηγήσεων πελατών μειώθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο και διαμορφώθηκαν σε 43,8 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις.

Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα μειώθηκε οριακά στα 30 δισ. ευρώ Η Τράπεζα διατηρεί επαρκή ρευστότητα, καθώς διαθέτει ενέχυρα αποδεκτά από το Ευρωσύστημα για την άντληση ρευστότητας ύψους 6 δισ. ευρώ παρά το γεγονός ότι έχει ακυρώσει 1,5 δισ.ευρώ ομόλογα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση της πώλησης της Polbank και της Tekfen Bank θα ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα κατά 1,7 δισ.ευρώ

Oι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της Eurobank, συμπεριλαμβανομένης και της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος σε 5,8 δισ. ευρώ σχεδόν ισόποσες με τις ζημιές από το PSI (μετά την επαναγορά των ομολόγων).

Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Νικόλαος Νανόπουλος ανέφερε ότι «η εκταμίευση της δόσης των 34,5 δισ. ευρώ ανοίγει το δρόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών Τραπεζών, αναγκαία λόγω των βαρύτατων κεφαλαιακών απωλειών που υπέστησαν μετά τη συμμετοχή τους τόσο στο PSI, όσο και στις με αυτό συνδεδεμένες πράξεις».

«Αναλαμβάνοντας το κόστος αυτό, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα συνέβαλαν όσο κανείς άλλος στη μείωση του δημοσίου χρέους και την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα. Η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, παράλληλα με τη δρομολόγηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών και την ορατή βελτίωση του διεθνούς κλίματος το τελευταίο διάστημα, ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, και τη στήριξη της ανάπτυξης, που δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητο.

Η Eurobank συμμετέχει στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, λαμβάνοντας κεφάλαια ύψους 5,8 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν περίπου στις απώλειες που ενέγραψε λόγω της συμμετοχής στο PSI», προσθέτει ο κ.Νανόπουλος.

Αναφερόμενος στη δρομολόγηση της ενοποίησης της Eurobank με την Εθνική Τράπεζα επισημαίνει ότι «αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της συνολικής ανασυγκρότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το νέο σχήμα, με το μεγάλο, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, μέγεθός του, και με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των δύο οργανισμών, μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, να παίξει κεντρικό ρόλο στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και να συμβάλει αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας πάνω σε νέες υγιείς βάσεις».