Κλήση από την Εφορία θα λάβουν 105.000 φορολογούμενοι

Τι προβλέπει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για φορολογικούς ελέγχους, κατασχέσεις και εισπράξεις από ελέγχους


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:05
06/03/2019
Κλήση από την Εφορία θα λάβουν 105.000 φορολογούμενοι
5
loading

Ανελέητο κυνηγητό με 56.000 επιτόπιους φορολογικούς, στενό μαρκάρισμα στο 66% των οφειλετών του Δημοσίου αλλά και 105.000 τηλεφωνικές οχλήσεις στους φορολογούμενους για να συμμορφωθούν στις υποχρεώσεις τους ετοιμάζεται να εξαπολύσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η Εφορία θα τρυπώσει και φέτος στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών που είναι ανοιχτοί σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ενώ σχεδιάζει απλούστερες διαδικασίες για το άνοιγμα των θυρίδων προκειμένου να εντοπίσει χρήματα και τιμαλφή που κρύβουν σε αυτές φορολογούμενοι με χρέη στην Εφορία. Από το μάτι των ελεγκτών δεν θα γλιτώσουν ούτε και εκείνοι που λαμβάνουν επιστροφή φόρου καθώς έχει προγραμματιστεί να γίνει έλεγχος σε 5.900 τέτοιες περιπτώσεις.

Από την κρησάρα της εφορίας θα περάσουν και 2.500 περιπτώσεις φορολογίας ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων, ενώ συνολικά ο στόχος βεβαίωσης φόρων από ελέγχους αναμένεται να ξεπεράσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών τα 2,6 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, θα επιδιωχθεί η επιβολή προστίμων να γίνεται το αργότερο εντός 3μήνου από τη διαπίστωση της παράβασης κατά τη διενέργεια ελέγχων πρόληψης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.

Από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτιμάται ότι μέσα στο 2019 θα μπουν στα ταμεία του κράτους πάνω από 2,9 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πρόβλεψη αυτή έχει γίνει χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η επικείμενη ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις για χρέη στην εφορία μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών και επιχειρήσεων,  γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη είσπραξη της προγραμματισμένης των 2,9 δισ. ευρώ.

Μεγάλη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί και στο κυνήγι των λεγόμενων μεγάλων οφειλετών όπου εκεί υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς 7.748 ιδιώτες και επιχειρήσεις χρωστούν πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας και συνολικά πάνω από το 90% των οφειλών.

Σύμφωνα με το σχέδιο Ελέγχου της ΑΑΔΕ η είσπραξη από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει για εφέτος τα 675 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, γίνεται σαφές ότι περίπου το 66% των οφειλετών κινδυνεύουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ενώ μέσα στο 2019 αναμένεται να χαρακτηριστούν 4,5 δισ. ευρώ ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα στείλουν μηνύματα  υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες προκειμένου να σπεύσουν να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Το στατιστικό στοιχείο ότι 2.514.722 πολίτες χρωστούν έως 500 ευρώ είναι ενδεικτικό της αδυναμίας των νοικοκυριών να εξοφλήσουν ακόμη και χρέη που θεωρούνται μικρά.

Στελέχη της ΑΑΔΕ θα επιβλέπουν τη διαδικασία αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών και θα αξιολογούνται τα αποτελέσματα σε τριμηνιαία βάση με υποβολή σχετικής αναφοράς εντός 15 ημερών από τη λήξη του τριμήνου.

Στο σχέδιο δράσης γίνεται αναφορά για συμμόρφωση των φορολογούμενων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ποσοστό 54%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και διαβίβαση αρμοδίως των αρχείων μη συμμορφούμενων φορολογούμενων για περαιτέρω ενέργειες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Παρατηρητής.

  Και φυσικά χωρίς να βελτιωθεί ουτε στο ελάχιστο η ζωή των πολιτών της χώρας.... Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ειναι απλά θηράματα ενός ανελέητου κυνηγίου προς αγραν προστίμων κσι φόρων και κόντρα φορων. Με υπερφορολογηση , και ανύπαρκτες υποδομές σε παιδεία, υγεία, τάξη κ ασφάλεια, Δημοσια κτίρια υπο κατάρρευση, δρόμοι παγίδες, συγκοινωνίες για κλάματα.... Η Ελλάδα των δύο ταχυτητων ενσν ιδιωτικό τομέα να στεναζει και εναν δημόσιο τομέα αδηφάγο και αυξανομενο.... Συγχαρητήρια σε ολες τις κυβερνήσεις που δεν κατάφεραν την στιγμή που ο υπολοιπος πλανήτης καλπάζει εμείς να μην ειμαστε ούτε καν πανω στο κύμα....

  1. avatar asd45

   Σωστος....γι αυτο τα μαζεψα και γω και εφυγα απ την Ελλαδα...ακριβως γι αυτα που αναφερεις.Οσοι εχουν την δυνατοτητα ας φυγουν.Οσοι μεινουν υπομονη.

   1. avatar ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

    Παίχτη, πού πήγες, ναρθουμε κι εμείς ?

 2. avatar Χχαχαχαχαχα

  Πρώτη φορά Αριστερά

 3. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει