Καταβλήθηκε το τίμημα του 1,403 δισ. ευρώ για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ολοκληρώθηκε η χρονική επέκταση του αεροδρομίου, πολλαπλάσιο το όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
12:47
23/02/2019
Καταβλήθηκε το τίμημα του 1,403 δισ. ευρώ για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»
6
loading

Καταβλήθηκε χθες το συνολικό τίμημα, ύψους 1,403 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), από την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» (ΔΑΑ), που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, στην οικογένεια Κοπελούζου και στο συνταξιοδοτικό Ταμείο του Καναδά (PSP).

Με την καταβολή ολοκληρώθηκε η διαδικασία της χρονικής επέκτασης κατά 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», ενώ το όφελος για το Δημόσιο από την επέκταση της σύμβασης εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί συνολικά τα 6 δισ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει ότι το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 1,132 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελείται από το συμφωνηθέν τίμημα των 1,115 δισ. ευρώ, πλέον ποσού 16,676 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία προσαρμογή 10,30% ετησίως, υπολογισμένη αναλογικά σε ημερήσια βάση, από την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως ορίζεται στη σύμβαση παράτασης μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και του ΔΑΑ.

Ωστόσο ότι το όφελος για το Δημόσιο από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης έως το 2046 είναι πολλαπλάσιο του ανωτέρω τιμήματος και εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει συνολικά τα 6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, πέρα από το καταβληθέν τίμημα προβλέπονται: Ετήσια αμοιβή παραχώρησης δικαιώματος ίση με το 15% επί των προ φόρων κερδών του ΔΑΑ, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά σε 1,1 δισ. ευρώ, προσδοκώμενα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος για την ίδια περίοδο, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, και μερίσματα που δύνανται να διαμορφωθούν κατ' εκτίμηση στα 2,2 δισ. ευρώ.

Λόγω της εκτιμώμενης ανοδικής πορείας της επιβατικής κίνησης και της αναμενόμενης αύξησης του τουρισμού, προβλέπεται ότι ο ΔΑΑ θα κληθεί να πραγματοποιήσει συνολικές πρόσθετες επενδύσεις περίπου 2,9 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αφορούν κυρίως σε έργα επέκτασης της χωρητικότητας του αεροδρομίου, οι οποίες σταδιακά, με βάση τις σημερινές προβλέψεις, θα ανεβάσουν τη σημερινή δυνατότητα εξυπηρέτησης από 26 εκατ. σε 50 εκατ. επιβάτες ετησίως έως το τέλος της παραχώρησης και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επεκτάσεις αεροσταθμού, νέες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, επέκταση οδικού δικτύου κ.λπ. Η περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου και των δραστηριοτήτων του, σε συνδυασμό με την αύξηση του τουρισμού, εκτιμάται ότι μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία περίπου 180.000 άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Φοινικιος

  Μάλιστα! "Το συνταξιοδοτικό ταμείο του καναδά"!!! Τα ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν χρεοκοπήσει επειδή αντί να επενδύσουν χρηματοδότησαν άγαμες θυγατέρες και συνταξιούχους των 45. Παρ'όλα αυτά, φταίνε οι ξένοι που θέλουν το καλύτερο οικόπεδο.

  1. avatar Δημήτρης 2019

   Λες να φταίνε για την χρεοκοπία των ταμείων οι άγαμες θυγατέρες και συνταξιούχοι των 45; Η κλοπή των αποθεματικών το 2012 με το PSI και όλες οι λαμογιές που γίνονταν επί δεκαετίες δεν διέλυσαν το αποθεματικό των ασφαλιστικών ταμείων;

  2. avatar Giors

   Πολύ στοχευμένο σχόλιο!

  3. avatar ΑΤΛΑΣ

   Είναι από τα ισχυρά ταμεία στον κόσμο, αυτοί εδώ και κάποια χρόνια έχουν στην ουσία το Ελ. Βενιζέλος.

 2. avatar να μάθουν

  να οδηγήσουν στη δημιουργία περίπου 180.000 άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα.
  Ασφαλως να μειωση την ανεγρεια στους ΣΡΙΖΑΙΟΥΣ ωστε να ιναι παραδειγμ στην ΕΥΡΩΠΗ
  βρε τι αλητεια υπαρχη σε αυτο το μπουρδελο κρατος ( που αν ειναι κρατος) που ποτε
  μεχρι σημερα δεν εχω ζηση τετοι πραγμα
  Παλι να τους ψηφησετε να μαθουν να κυβερνούν και να ξεπουλήσουν και οτι αλλο
  απεμεινε. δηλ. ΗΠΕΙΡΟΣ, ΘΡΑΚΗ, Νησιά κ.α

  1. avatar Giors

   Απο την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα ..κλπ κλπ....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει