Τι θα ισχύει με τη δήλωση των οχημάτων που εισέρχονται στην Ελλάδα για εκτελωνισμό

Δείτε τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23:42
11/02/2019
Τι θα ισχύει με τη δήλωση των οχημάτων που εισέρχονται στην Ελλάδα για εκτελωνισμό
5
loading

Από 18 Φεβρουαρίου 2019, όλα τα κοινοτικά οχήματα που εισέρχονται στο εσωτερικό της χώρας προκειμένου να τελωνισθούν, ανεξάρτητα του τρόπου μεταφοράς τους (έμφορτα ή αυτοδύναμα), έχουν την υποχρέωση να δηλώνονται αμέσως, με τη Δήλωση Άφιξης Οχήματος (ΔΑΟ) στην πλησιέστερη στην είσοδο τελωνειακή αρχή και όχι στον πρώτο τόπο εκφόρτωσης, όπως ίσχυε για τα μεταφερόμενα έμφορτα οχήματα.

Το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε μετά την έκδοση της αρ.πρωτ. Α.1051/6-2-2019 απόφασης του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία της υποβολής της ΔΑΟ.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της ΑΑΔΕ, τίθεται φραγμός στις καταστρατηγήσεις που παρατηρούνταν στις περιπτώσεις απόκτησης και εισόδου στη χώρα μας κοινοτικών οχημάτων και συγκεκριμένα στην έντεχνη μετάθεση του χρόνου υποβολής της ΔΑΟ (εκφόρτωση των αυτοκινήτων σε μη δηλωθείσες εγκαταστάσεις και μεταγενέστερη έκδοση φορτωτικών εγγράφων), η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μετάθεση του χρόνου καταβολής των επιβαρύνσεων προς τα τελωνεία, μέχρι την ανεύρεση κάποιου καλόπιστου πελάτη στο όνομα του οποίου τελωνίζουν το όχημα, αποκρύπτοντας τη φορολογητέα ύλη.

Ειδικότερα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, προβλέπεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή (από 15 Μαρτίου 2019) της ΔΑΟ, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων, ICISNET, αμέσως κατά την άφιξή τους στη χώρα, στο πλησιέστερο στην είσοδο τελωνείο και όχι στον πρώτο τόπο εκφόρτωσης, από το πρόσωπο που πραγματοποιεί την είσοδο ή από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, ή τους παραλήπτες ή τους νόμιμους αντιπροσώπους τους.

Η ΑΑΔΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της, ότι «με τον τρόπο αυτό, οι ελεγκτικές τελωνειακές αρχές της χώρας και ειδικά οι κινητές ομάδες ελέγχου των τελωνείων, θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αποτελεσματικότερους ελέγχους στους οδικούς άξονες της χώρας και σε αποθηκευτικούς χώρους και να διαπιστώνουν χρόνο τη νόμιμη ή μη κυκλοφορία των ως άνω οχημάτων, σε πραγματικό χρόνο μέσω διασταυρωτικών ελέγχων στο πληροφοριακό σύστημα των τελωνείων περί της έγκαιρης υποβολής ή μη ΔΑΟ, καταστέλλοντας ριζικά, φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Εν τέλει, διασφαλίζεται η καλύτερη παρακολούθηση της διακίνησης όλων των οχημάτων, από την άφιξή τους στη χώρα, οπότε και γεννάται η υποχρέωση καταβολής του τέλους ταξινόμησης και ξεκινά να υπολογίζεται το απαιτητό αυτού και συγκεκριμένα η τήρηση της προθεσμίας απαιτητού του τέλους ταξινόμησης και υποβολής της ειδικής δήλωσης για τον τελωνισμό του οχήματος, ήτοι το αργότερο μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την είσοδο των οχημάτων στη χώρα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Fire40

  Το οτι πληρωνουμε δασμους για προιοντα που εχουν ηδη πληρωσει τους φορους τους αυτο πως το λενε; Γιατι αν μου πειτε οτι το λενε κλεψιμο και απατη τοτε συμφωνουμε. Το κρατος μας πληρωνει προστιμα στην εε εξαιτιας της δασμολογησης των εισαγομενων ιχ. Τα ποσα που εισπρατει ομως ειναι πολλαπλασια γι' αυτο δεν καταργειται αυτο το μετρο.

 2. avatar Ανδρέας Φιλιποπουλος

  Ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών και κεφαλαίων εντός της ΕΕ σου λέει μετά. Στέλνεις έμβασμα σε τράπεζα του εξωτερικού σε λένε φοροφυγά και σε κοσκινίζουν λες και είσαι κουκουλοφόρος έξω από το Πολυτεχνείο (α συγνώμη αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι). Πας να αγοράσεις αυτοκίνητο σε πλακώνουν στους δασμούς που τους λένε ειδικό τέλος ταξινόμησης (γιατί είπαμε δεν έχει δασμούς στην Ευρώπη) ! Έλεος

 3. avatar Ανταγωνισμος

  Υπάρχουν ακόμη τελώνηδες.Σε όλη την υπόλοιπη ε.ε.νομιζω έχουν καταργηθε,εδώ και πολλά χρόνια.Θυμαμαι τη δήλωση του Αλμούνια το 2009.Ο δυστυχισμένος ελληνικός λαός,είχε πει.

 4. avatar Ωραία Ευρωπαϊκή Ένωση

  εχετε φτιάξει, Τι να σας πω, θαύμα! θαύμα!
  Σε τι ακριβώς είναι Ένωση Δεν έχω καταλάβει ακόμα

  1. avatar ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΣ

   ενωση του ποπου.εκει που τους συμφερει ειναι η ενωση.καρτελ σε ολα.αν μπορουσαν να πουλαγαν και ναρκωτικα.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει