Η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα είναι ένα θετικό βήμα που μπορεί να θέσει μία πιο αξιόπιστη τροχιά για το ελληνικό χρέος, ωστόσο οι αβεβαιότητες για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν.

Αυτά αναφέρει στο σύντομο σημείωμα του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, στο οποίο και σχολιάζει το αποτέλεσμα του Eurogroup, και τον συνδυασμό λύσεων που αποφασίστηκε.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η συμφωνία του Eurogroup και η έγκριση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα, ενώ τα κεφάλαια που θα διατεθούν στις τράπεζες θα ενισχύσουν τον κλάδο ο οποίος όμως παραμένει εύθραυστος.

Τα ερωτήματα που θα κρίνουν την επιτυχία του προγράμματος είναι πως θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, και κυρίως με ποιους όρους.

Ένα από τα στοιχεία του νέου προγράμματος είναι η επαναγορά χρέους από το ελληνικό δημόσιο. Το μέγεθος των απωλειών που θα δεχτούν οι τράπεζες θα εξαρτηθεί από την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος και από τις αποτιμήσεις, οι οποίες διαφέρουν για κάθε τράπεζα.

Εάν, στο μεταξύ, συνεχιστεί η επιδείνωση του ενεργητικού λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, τότε οι τράπεζες θα χρειαστούν πολύ περισσότερα κεφάλαια από αυτά που έχουν προβλεφθεί.

Η Fitch ωστόσο παραμένει αισιόδοξη ότι το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για τις ελληνικές τράπεζες θα καλύψει τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης του κλάδου, ενώ μπορεί να είναι αρκετό σε μελλοντικές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν από το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους και επιδείνωσης του ενεργητικού.