Συνεχίζονται τα σκαμπανεβάσματα στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών, κατά το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η καταγραφή των εξαγωγικών στοιχείων, από μήνα σε μήνα, προσομοιάζει στην παρακολούθηση της κίνησης μονών-ζυγών αυτοκινήτων, σε έναν ιδιότυπο δακτύλιο».

Τον Ιανουάριο του 2010, διαφάνηκε η τάση ανακοπής της συνεχούς πτωτικής πορείας, που ακολούθησαν οι ελληνικές εξαγωγές, όλο το 2009, με οριακή αύξηση 0,9%. Ο Φεβρουάριος ήταν έντονα πτωτικός (-14%) και ακολούθησε ένα δίμηνο ανάκαμψης (+16,5%, το Μάρτιο και +4,7%, τον Απρίλιο).

Η ανοδική κίνηση διακόπηκε το Μάιο (-5,8%), για να συνεχιστεί τον Ιούνιο, οπότε και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,6%. Ωστόσο, ο περασμένος Ιούλιος αποδείχθηκε ουσιαστικά μήνας στασιμότητας, καθώς η αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 0,03%.

Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, «παρακολουθούμε ένα ‘καρδιογράφημα’ των εξαγωγών, με έντονες αρρυθμίες. Απαιτείται η άμεση προώθηση δραστικών μέτρων, με λογική fast track, ανάλογης αυτής που εισηγείται η κυβέρνηση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η ελληνική οικονομία θα απολέσει έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την ανάκαμψη της».

Συνολικά, οι εξαγωγές, στο επτάμηνο Ιαν.-Ιουλίου 2010, αυξήθηκαν μόλις κατά 1,8%, σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2009 (στα 8.648 εκατ. ευρώ από 8.492 εκατ. ευρώ), αλλά, αν εκφραστούν σε δολάρια, προκύπτει μηδενική μεταβολή. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η μεγάλη μείωση των εισαγωγών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 30,9%, τον περασμένο Ιούλιο και συνολικά 20,2%, το 7μηνο του 2010 (στα 23,16 δισ. ευρώ από 29 δισ. ευρώ, το 7μηνο του 2009).

«Από τη μία πλευρά, προκύπτει βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 29,32% από 20,5 δισ., το 7μηνο του 2009, στα 14,5 δισ. φέτος, αλλά, από την άλλη πλευρά, ‘λείπουν’ περίπου 6 δισ. ευρώ από την ελληνική αγορά, με ότι αυτό συνεπάγεται σε είσπραξη φόρων, βιωσιμότητα επιχειρήσεων, κίνηση της αγοράς και αριθμούς απασχολούμενων», τόνισε η κ. Σακελλαρίδη και προσέθεσε «στη δύσκολη αυτή συγκυρία που διέρχεται η χώρα, επαναλαμβάνουμε τη θέση του ΠΣΕ υπέρ των ανοιχτών δρόμων του εμπορίου και της άμεσης επίλυσης του προβλήματος, που έχει προκύψει με τους ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οδικώς, διακινείται το 43% των ελληνικών προϊόντων σε αξία, ήτοι 20,56 εκατ. ευρώ, ημερησίως.