Ο Klaus Schwab είναι ο εμπνευστής και εκτελεστικός πρόεδρος του World Economic Forum, του ανεξάρτητου διεθνούς οργανισμού που συναντιέται κάθε χρόνο στο Νταβός της Ελβετίας.

Ο γνωστός οικονομολόγος μίλησε για τη φετινή διοργάνωση και εξήγησε πως η παγκοσμιοποίηση, η παγκοσμιοποιημένη οικονομία σωστότερα, δεν κινδυνεύει και δεν απειλείται για την ώρα από τις εθνικές και περιφερειακές μεταρρυθμίσεις.

Διαβλέπει όμως πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη διεθνή οικονομική σταθερότητα είναι οι ανισότητες που υπάρχουν στον κόσμο. Αυτές οι εμπορικές ανισορροπίες αντιπροσωπεύουν στη σκέψη του το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς δεν είναι υπέρμαχος του άκρατου φιλελευθερισμού. Ένα τέτοιο μοντέλο ελεύθερης αγοράς χωρίς όρια πρέπει να βασίζεται λέει στη σταθερότητα και την ισότητα για να δουλέψει, συνθήκες που δεν υπάρχουν στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

Μιλώντας στη Sara Silverstein του Business Insider, ο οικονομολόγος είπε πως είναι οι οικονομικές ανισότητες που απειλούν με πρωτοφανή τρόπο τη διεθνή οικονομία: «Νομίζω πως είναι οι ανισότητες που έχουμε και δεν είναι μόνο οι ανισότητες του εμπορικού τομέα. Έχουμε ανισότητες, για παράδειγμα, στο οικονομικό σύστημα, με αυτό το χρέος των 250+ τρισεκατομμυρίων. Έχουμε επίσης ανισότητες που σχετίζονται σίγουρα με την τεχνολογική πρόοδο και θα μπορούσα να συνεχίσω κι άλλο … Πρέπει να δούμε αυτές τις ανισότητες».

Όσο για τις οικονομικές ανισότητες συγκεκριμένα, ο Schwab επιχειρηματολόγησε πως κι αυτές αποτελούν αυθύπαρκτο πρόβλημα: «Αν τα εμπορικά ισοζύγια φτάσουν σε ένα επίπεδο που θα πιέζεται το σύστημα και θα γεννά, ας πούμε, ρίσκα, τότε νομίζω πως θα πρέπει να εξισορροπήσουμε την κατάσταση. Κι αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα με τον εμπορικό πόλεμο του παρόντος»…