Συμβιβαστική πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 πρόκειται να υποβάλει, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυπριακή προεδρία της ΕΕ για να γεφυρώσει τις απόψεις των κρατών μελών, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 22 και 23 Νοεμβρίου.

Η κυπριακή προεδρία θα προτείνει μείωση στα 50 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020 σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν. Η πρόταση αυτή αποπειράται να συμβιβάσει την πρόταση της Επιτροπής και τη θέση των χωρών με καθαρή συνεισφορά για μείωση του προϋπολογισμού κατά 100 δισ. ευρώ. Η μείωση που θα προταθεί από την Προεδρία θα αφορά όλους τους τομείς και τις δαπάνες.

Η πρόταση της Επιτροπής που βρίσκεται στο τραπέζι του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων καθορίζει τις κοινοτικές πληρωμές στα 987 εκατ. ευρώ. Το προτεινόμενο ποσό που ισοδυναμεί με το 1,08% του ΑΕΠ είναι αυξημένο κατά 5% σε σχέση με τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Αυστρία.