Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το γεγονός ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στη Σλοβενία δεν αντικατοπτρίζει επαρκώς τη σοβαρότητα της κατάστασης, διατυπώνει σε επιστολή του στην αυστριακή ευρωβουλευτή Ανγκέλικα Βέρτμαν ο Όλι Ρεν.

Η απάντηση του αρμοδίου για τη διεύρυνση της Ε.Ε. αναφέρεται στην αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στη Σλοβενία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση του Μαΐου. Όπως σημειώνεται η χώρα έχει κάνει πολύ λίγα σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας και πως το πρόγραμμα, την τρέχουσα χρονιά, δεν είναι αρκετά λεπτομερές.

Η Επιτροπή είχε, επίσης, επισημάνει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2013-2015 δεν ήταν αρκετά σαφή, με αποτέλεσμα η χώρα να διατρέχει τον κίνδυνο της αποτυχίας υλοποίησης του στόχου μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Από το σύνολο των επτά συστάσεων προς τη Σλοβενία, την άνοιξη, μόλις η μία ήταν καινούργια.

Στην απαντητική επιστολή του, ο κ. Ρεν αναφέρεται, επίσης, στην πρόβλεψη που έκανε την άνοιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του ελλείμματος γενικής διακυβέρνησης στη Σλοβενία στο 4,3% φέτος και περαιτέρω μείωση (στο 3,8%) για την επόμενη χρονιά.

Σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα της Σλοβενίας, ο κ. Ρεν, στην επιστολή του, υπενθυμίζει ότι στην εαρινή έκθεση της Επιτροπής σημειώνεται ότι η χώρα αυτή είναι μία από τα επτά κράτη μέλη της Ένωσης που θα δει τα δημόσια έξοδά της να αυξάνουν ραγδαία εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.