Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 1.326 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 1,354 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, πολλοί εξ αυτών κατηγορούνται και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3691/2008), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου υποβλήθηκαν:

– 1.326 αναφορές για υποθέσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

– 323 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή

– 188 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά που αναλογούν στα διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής φτάνουν συνολικά τα 324,23 εκατ. ευρώ.

– 917 αναφορές για χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017, οι εφορίες είχαν υποβάλει μηνυτήριες αναφορές εναντίον 1.120 φορολογούμενων για οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 2,992 δισ. ευρώ.

Η ΑΑΔΕ συνεχίζει το στενό μαρκάρισμα στους οφειλέτες με στόχο να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τους βεβαιωμένους φόρους και να βάλει στα ταμεία της μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 5,5 δισ. ευρώ. Ήδη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μέσω του μπαράζ των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς και των ρυθμίσεων που τρέχουν έχει εισπράξει σχεδόν 4 δισ. ευρώ.