Τι συμβαίνει με τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο

Μέσα στους επόμενους μήνες περνάνε οριστικά στην κατοχή του δημοσίου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:16
21/10/2018
Τι συμβαίνει με τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο
5
loading

Στην οριστική κατοχή του δημοσίου αναμένεται να περιέλθουν τους ερχόμενους μήνες δεκάδες χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο​ από τους ιδιοκτήτες τους, εντός συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών.

Ο κίνδυνος αυτός αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας για τις οποίες συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων.

Μετά από 14 χρόνια έναρξης του κτηματολογίου τους ερχόμενους μήνες ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία κτηματογράφησης και οι ιδιοκτήτες ακινήτων αποκτούν τίτλους ιδιοκτησίας για τα ακίνητα και τις εκτάσεις τους σε 20 περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε 91 στην υπόλοιπη χώρα.

Συγκεκριμένα οριστικοποίηση των όλων διαδικασιών κτηματογράφησης θα γίνει σύντομα σε περιοχές της Αττικής όπως στου Ρέντη, τη Ν.Πέραμο, το Ν.Ψυχικό, την Ελευσίνα, το Γέρακα, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια κλπ όπως επίσης και σε επαρχιακές πόλεις.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή έχει παραταθεί για χρονικό διάστημα τριών μηνών η προθεσμία οριστικοποίησης τω αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου αποκλειστικά για τις περιοχές στις οποίες λήγει εντός του 2018. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία καθώς λόγω της κατάργησης της εταιρείας «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της στο νεοσυσταθέντα φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», προκλήθηκε προσωρινή αδυναμία ανταπόκρισης της Διοίκησης στη χορήγηση των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων, τόσο προς τις υπηρεσίες του Δημοσίου, όσο και προς τους ιδιώτες, για την άσκηση αγωγών προς διόρθωση των αρχικών εγγραφών.

Η τρίμηνη παράταση αφορά τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» που βρίσκονται σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας όπου συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων, προθεσμία στην οποία χάνεται κανονικά οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο. Μετά την παρέλευσή της προθεσμίας των 14 ετών, «κλειδώνουν» οι αρχικές εγγραφές των «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων των οποίων η κυριότητα περιέρχεται στο Δημόσιο.

Μεταξύ των 111 περιοχών είναι η Νέα Σμύρνη, Ν. Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσσια, Γέρακας, Ρέντης, Ελευσίνα και Νέα Πέραμος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar μπαμπολα

  εχεις δικιο. προκαλουν τρομο στον αμοιρο κοσμο.αν δεν το κανεις τι? σου περνουν το σπιτι?δεν το πιστευω!!!!!!!

 2. avatar ΖΑΦΕΙΡΗΣ

  ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ

 3. avatar ΖΕΛΙΟΣ

  ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙ;ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟΝ [...] ΤΟΥΣ;ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ.ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΕΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΣΤΡΑΒΩΜΑΡΕΣ.ΑΥΤΑ ΤΑ [...] ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ,ΔΕΝ ΑΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ.ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ,ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΑΤΑΙ.ΑΠΛΑ Η ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...

 4. avatar Gasgastonegr

  Αφού τα κτηματολογικά γραφεία δεν κάνουν εργασίες παρά μόνο ότι χρειάζονται για τον νόμο Κατσέλη κάνουν ένα νέο είδος απεργίας και έχουν πάει όλα πίσω και η κυβέρνηση κάθετα και κοιτάει ..αυτά συμβαίνουν στο δημόσιο και με την πολύ δημοκρατία (ασυδοσία)

 5. avatar ic

  Μπορεί να μας δώθει μια απάντηση ή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ή από την Περιφέρεια Αττικής ή από τις Πολεοδομίες ή απο το Εθνικό Κτηματολόγιο ή το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας στα εξής ερωτήματα.Γιατί η φωτογραφία του κτηματολογίου και η αεροφωτογραφία της 28.07.2011 διαφέρουν από την τωρινή κατάσταση (ΑΥΘΕΡΕΤΑ) και όλοι κάθονται άπραγοι? Γιατί ολόκληρο κράτος περιμένει ατομικές καταγγελίες για αυθαίρετα ενώ έχει όλα τα εργαλεία για να ΕΛΕΓΞΕΙ? (μην περιμενετε ψηφους στις εκλογες)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει