Επιταχύνθηκε τον Αύγουστο η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία από την έρευνα της βρετανικής εταιρίας Markit. Ο σύνθετος δείκτης διευθυντών παραγωγής (PMI), που αντανακλά τη δραστηριότητα στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, υποχώρησε στις 46,3 μονάδες από 46,5 μονάδες που ήταν τον Ιούλιο, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Wall Street Journal, το οποίο αναφέρεται στην έρευνα της Markit. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο οικονομολόγος της Markit Ρομπ Ντόμπσον δήλωσε, σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας, ότι η οικονομία της Ευρωζώνης κινείται στην κατεύθυνση επανόδου της σε τεχνική ύφεση στο τρίτο τρίμηνο (τεχνική ύφεση θεωρείται ότι υπάρχει στην περίπτωση δύο συνεχόμενων τριμήνων με μείωση της παραγωγής). «Η ανησυχία προκύπτει από τις αυξανόμενες ενδείξεις εξασθένησης που έρχονται από τη Γερμανία, τη χώρα που οι άλλες θεωρούν ως τον πυλώνα που θα στηρίξει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Ντόμπσον. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τη Γερμανία μειώθηκε στις 47 μονάδες τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο τριετίας.

Η εξασθένηση της οικονομίας της Ευρωζώνης αντανακλάται και στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 1,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Στη Γερμανία, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,9% σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ στην Ισπανία η μείωση έφθασε το 1,9%. Η Γαλλία σημείωσε άνοδο 0,9%, ενώ δεν ανακοινώθηκαν στοιχεία για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο.