Σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο 9% των επιχειρήσεων που έχουν ελεγχθεί από Νόμιμους Ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία για την φορολογική τους συμμόρφωση θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στο προσεχές διάστημα.

Η υπαγωγή των υποθέσεων στο δείγμα αυτό θα γίνεται με βάση κατάταξη που θα προκύψει από μοριοδότηση (Point System). Ακολούθως οι υποθέσεις του δείγματος, για τις οποίες πρέπει να εκδοθούν εντολές τακτικού ελέγχου, θα αποσταλούν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ELENXIS.

Στις ελεγκτικές υπηρεσίες που δεν έχουν ενταχθεί στο ELENXIS, η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του υπουργείου θα αποστείλει καταστάσεις με τις υποθέσεις αρμοδιότητάς τους, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο δείγμα.

Στις περιπτώσεις υποθέσεων για τις οποίες έχει υποβληθεί Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης με θέματα εμφάσεως ή επιφυλάξεως και εφ’ όσον αυτές δεν έχουν συμπεριληφθεί στο δείγμα ο προϊστάμενος της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας θα πρέπει να διενεργεί υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα προσωρινό έλεγχο.

Αν από τον έλεγχο αυτόν διαπιστωθούν στοιχεία ή ενδείξεις για σοβαρές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ο προϊστάμενος της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας θα εισηγείται την διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου.