Την εκτίμηση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αυστραλιανής οικονομίας, που σε ένα μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην εξαγωγή του ορυκτού της πλούτου, θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, κάνει η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν πως είναι πολύ πιθανή η σημαντική μείωση των αυστραλιανών εξαγωγών (κυρίως μεταλλευμάτων) σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία κάτι που, όπως λένε, θα έχει «απρόβλεπτα δυσμενείς συνέπειες στην αυστραλιανή οικονομία».

Σε έκθεση της η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει πως οι εξαγωγές των μεταλλευμάτων θα συνεχιστούν και στα επόμενα χρόνια αλλά «αναπόφευκτα κάποτε θα μειωθούν».

Ο υπουργός Οικονομικών, Γουέϊν Σουάν, σχολίασε πως η έκθεση της τράπεζας «ουσιαστικά επιβραβεύει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης». Όπως τόνισε ο κ. Σουάν ο ρυθμός ανάπτυξης της αυστραλιανής οικονομίας είναι στο «ικανοποιητικότατο 3,75%» ενώ τα επίσημα επιτόκια στο 3,5%, η ανεργία περίπου στο 5% και ο προϋπολογισμός θα έχει πλεόνασμα 1,5 δισ δολάρια.

«Όπως και αν το δει κανείς όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η αυστραλιανή οικονομία είναι ισχυρή και αυτό δεν συνέβη τυχαία. Οφείλεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης» είπε ο κ. Σουάν.