Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας Νικ Κλεγκ κι ο υφυπουργός Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ επιδιώκουν την επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον τομέα των τραπεζών στη χώρα, γράφει σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Ανώτερα στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ζητούν να επανεξεταστεί το εάν και κατά πόσον μπορούν να προσφέρονται στη λιανική τραπεζική περίπλοκα παράγωγα, υπό το φως του πρόσφατου σκανδάλου χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.

«Αρχικά είχαμε αποφασίσει να επιτρέψουμε στις τράπεζες να μην διαχωρίσουν τα παράγωγα, αλλά τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει, υπό το φως των τριών πρόσφατων μεγάλων τραπεζικών σκανδάλων», δήλωσε στην εφημερίδα ένα ανώτερο στέλεχος του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βρετανία.

Η συζήτηση για το ζήτημα «βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αλλά θέλουμε να ανοίξουμε έναν ευρύτερο διάλογο για την μεταρρύθμιση στον τραπεζικό τομέα, και αυτή πρέπει να ενταχθεί σε αυτόν», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από μια 15μηνη εξέταση των πρακτικών στο πεδίο, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Βίκερς για τον Τραπεζικό Τομέα είχε προτείνει να απαγορευτεί η λιανική διάθεση επενδυτικών προϊόντων και δανείων βασισμένων σε επιτόκια και ξένα νομίσματα, αλλά η κυβέρνηση είχε απορρίψει την εισήγηση έπειτα από τις έντονες πιέσεις που άσκησε το Σίτι.