Η απάντηση της Εκκλησίας για τους φόρους για μισθωμένα ακίνητα

Οι αποφάσεις του ΣτΕ συζητήθηκαν από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16:44
06/09/2018
Η απάντηση της Εκκλησίας για τους φόρους για μισθωμένα ακίνητα
14
loading

Οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα ακίνητα της σύμβασης Εκκλησίας-Πολιτείας της 18ης.9.1952 αφορούν σε φόρους εισοδήματος τους οποίους έχει ήδη εξοφλήσει η Εκκλησία, διευκρινίζει σήμερα σε ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνήλθε στην τρίτη συνεδρία της για τον μήνα Σεπτέμβριο, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Ειδικότερα, στο σχετικό ανακοινωθέν τονίζει: «Λαβούσα γνώση των προσφάτων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ακίνητα της Συμβάσεως Εκκλησίας - Πολιτείας της 18.9.1952 και προς σχηματισμό πλήρους εικόνας, διευκρινίζει ότι οι αποφάσεις αφορούν σε φόρους εισοδήματος για μία ειδική κατηγορία ακινήτων, τους οποίους έχει ήδη εξοφλήσει η Εκκλησία της Ελλάδος (ως κεντρικό νομικό πρόσωπο με έδρα την Αθήνα)».

Επισημαίνει, αναλυτικότερα, ότι το 1952 η Εκκλησία παραχώρησε στην Πολιτεία τεράστιες εκτάσεις αγροτολιβαδικής περιουσίας των Ιερών Μονών (770.000 στρέμματα) προς αποκατάσταση των πληγέντων από την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Εν όψει της μεγίστης εθνικής ανάγκης, η Εκκλησία τότε δέχθηκε να μην αποζημιωθεί πλήρως από το κράτος, αλλά να λάβει μειωμένο αντάλλαγμα, σε γη και χρήμα, ίσο με το 1/3 της αξίας της παραχωρουμένης περιουσίας της. Η Πολιτεία παραχώρησε στην Εκκλησία μερικά δημόσια ακίνητα ως μειωμένο αντάλλαγμα και, προς αντιστάθμισμα της ανισοβαρούς σύμβασης, δεσμεύθηκε με νόμο ότι τουλάχιστον τα έσοδα από τα ακίνητα αυτά δεν θα φορολογούνται.

«Αργότερα, η Πολιτεία μετέβαλε γνώμη και κατήργησε την απαλλαγή. Το ΣτΕ με τις πρόσφατες αποφάσεις του έκρινε ότι η υπαναχώρηση αυτή και η φορολόγηση δεν είναι αντισυνταγματική, τουλάχιστον από πλευράς φορολογικού δικαίου. Φυσικά η Εκκλησία της Ελλάδος συμμορφώθηκε και έχει ήδη καταβάλει τους προαναφερθέντες φόρους. Παραμένει βεβαίως το ζήτημα ότι η Πολιτεία δεν τήρησε εκ των υστέρων τις υποχρεώσεις της σχετικά με την Σύμβαση του 1952 απέναντι στην Εκκλησία. Όπως επίσης παραμένει το ερώτημα εάν η Πολιτεία τήρησε και τις υποχρεώσεις της απέναντι στον ελληνικό Λαό, επειδή μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό εάν και πόσα από τα μοναστηριακά ακίνητα που απέκτησε το Δημόσιο έφθασαν πράγματι στα χέρια των ακτημόνων Ελλήνων εκείνης της εποχής ή συνεχίζουν να παρακρατούνται από το Δημόσιο» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επ' αυτού, προσθέτει ότι «Πάντως οι πρόσφατες αποφάσεις επιβεβαιώνουν την από 19.7.2012 επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προς τα κόμματα (http://ecclesia.gr/greek/holysynod/ print_it.asp?id=1550&what_sub=d_typou) ότι η Εκκλησία υπόκειται κανονικά σε φόρους εισοδήματος, ενώ όλες οι φοροαπαλλαγές, που προβλέπονταν ειδικά για την Ορθόδοξη Εκκλησία, έχουν εδώ και χρόνια καταργηθεί».

Εν συνεχεία, η ΔΙΣ αποφάσισε τη σύγκληση 21-23 Σεπτεμβρίου του Γ' Μοναστικού Συνεδρίου στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος με θέμα «Ο ορθόδοξος Μοναχισμός και σύγχρονες μορφές Μοναχικής Πολιτείας» και ενέκρινε την διοργάνωση Ημερίδος, στις 23 Οκτωβρίου, ύστερα από εισήγηση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης, με θέμα «Κίνδυνοι των Χριστιανικών Μνημείων στη σημερινή εποχή». Εξάλλου, ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα των Συνοδικών Επιτροπών, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων, με Κανονισμούς Ιερών Μονών και ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών στο εξωτερικό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Mad Max OR

  Τα κεριά, τα μυστήρια, τα ευχέλαια και οι παροχές σε είδος (τάματα) φορολογούνται, άγιοι πατέρες; Αν όχι, πρέπει να είστε πολύ χαρούμενοι και εμείς πολύ πρόβατα.

 2. avatar Η κοινή λογική λέει:

  "... από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδος." Μισές διορθώσεις!

 3. avatar Λέω εγώ τώρα..

  Βρέ άπλυτα αναρχομπαχαλάκια τελικά έχετε
  πλάκα μεγάλη..
  Όλη την ημέρα κάθεστε και ξύνεστε στις
  καφετέριες και στις πολυθρόνες και μόλις
  ο beast ανεβάσει κάποιο άρθρο σχετικό με
  την εκκλησία σας πιάνει οίστρος και ξεφουρνίζετε τα απείρου κάλους "σχόλιά "
  σας , σε μιά προσπάθεια να εκτονωθείτε
  (θα μπορούσατε βέβαια να το κάνετε και σε
  ένα γήπεδο ποδοσφαίρου ) και κυρίως να
  πείσετε τους άλλους και τον εαυτό σας
  ότι κάτι αξίζετε (αφού "μπορείτε" και τα
  "βάζετε " με ένα θεσμό 2000 χρόνων ).
  Έχετε τόσο μυαλό που δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι κανείς μα κανείς δεν
  ενδιαφέρεται να σας αλλάξει γνώμη , όπως δεν ενδιαφέρεται ο γιατρός εάν ο ασθενής
  ακολουθεί την αγωγή που του έχει συστήσει.
  Συνεχίστε τον "δρόμο" σας , αλλά μη γίνεσθε
  γραφικοί με τα "σπέσιαλ" σχόλιά σας ..που
  σίγουρα δεν αφήνουν κανένα με το στόμα
  ανοιχτό..

 4. avatar Η κοινή λογική λέει:

  "... από τη Διαρκής Ιερά Σύνοδος." Λίγη γνώση της Γραμματικής δεν βλάπτει!

 5. avatar πιστό πρόβατο

  θα τους τιμωρήσει ο Θεός μετά θάνατον. ΑΝ απασχολούν τον Θεό τα οικονομικά.

 6. avatar filip35

  ................. ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ........

 7. avatar εκκλησία Α.Ε.

  ιερές μπίζνες

 8. avatar Καρολος

  αφού είναι ιερείς και πιστοί με καμιά γήινη πλευρά δεν θα έπρεπε να πάρουν και λεφτά από το δημόσιο άλλα μόνο από τους πιστούς στους γάμους κηδείες τα οποία τα περνούν στα μαύρα χωρίς αποδείξεις Έτσι ζουν και οι καθολικοί ιερείς και οι βουδιστές

 9. avatar SER 30

  ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝΕ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΧΩΣΟΥΝ ΕΝΦΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ 6 0 % ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΧΩΣΑΝΕ ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΕΡΩΝΟΥΜΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΚΑΡΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ . ΕΝΦΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ ΕΙΣ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΑΜΗΝ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΗΔΕΠΟΤΕΣ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ . ΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΤΡΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΟΝΙΜΩΣ Ο ΦΤΩΧΟΣ . ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΤΕ ΣΥΣΚΕΦΤΗΚΑΤΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΑΤΕ ΒΓΑΛΑΤΕ ΥΠΟΓΡΑΨΑΤΕ ΚΑΙ '' ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ '' ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΑΣ .

 10. avatar ΚΑΛΆ ΤΏΡΑ ΠΆΛΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ

  ΝΑ ΠΆΡΟΥΜΕ ΠΆΛΙ ΣΉΜΕΡΑ????? ΤΗΝ ΧΏΡΑ ΜΑΣ ΞΈΡΕΤΕ ΠΟΛΎ ΚΑΛΆ ΌΤΙ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΞΈΡΕΤΕ ΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΣΑΝ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΊ ΘΝΗΤΟΊ ΟΙ ΜΙΣΘΟΊ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΠΕΤΣΟΚΟΨΑΝ 45%!!!! ΔΕΝ ΓΝΩΡΊΖΩ ΑΝ ΟΙ ΔΙΚΟΊ ΣΑΣ ΜΙΣΘΟΊ ΠΕΤΣΟΚΟΦΤΙΚΑΝ????? ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΈΧΟΥΝ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ ΕΣΕΙΣ ΞΈΡΟΥΜΕ ΚΑΤΆ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΥΜΒΆΛΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ?????? ΚΆΝΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΤΏΡΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΣΕΙ Η ΧΏΡΑ ΜΕ ΧΑΡΤΙΆ ΚΑΙ ΣΥΜΒΌΛΑΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΣΙΓΆ ΣΙΓΆ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΌ ΠΛΗΡΏΝΕΙ ΝΟΜΊΖΩ ΌΤΙ ΜΠΟΡΕΊΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ!!!!!!!!!!

 11. avatar 123456

  "αφορούν σε φόρους εισοδήματος τους οποίους έχει ήδη εξοφλήσει η Εκκλησία" Μα προς Θεού άγιοι πατέρες. Όχι και φιλοχρήματοι. Απλά, εάν δικαιωνόσασταν, θα τους διεκδικούσατε αναδρομικά

 12. avatar STAHANOF

  Πού βρήκατε τόση τεράστια ακίνητη περιουσία βρε παπαδαριό, απο τους Τούρκους που σάς κυνηγούσαν (ας γελάσω), με χρυσοβούλα του σουλτάνου. Δεν πληρώνετε ΕΝΦΙΑ, μήπως να σας πληρώνουμε και την ΔΕΗ και το νερό για τα μαγαζάκια σας. [...]

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει