Στα σενάρια αναστολής της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου αναφέρθηκε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως «εάν τα δημόσια οικονομικά πάνε καλά, και πιστεύω ότι από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου είναι πολύ καλά, θα περιμένουμε στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου να δούμε τι προτάσεις θα καταθέσει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό».

Σε συνέντευξη στον Real FM, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ακόμη ότι με την έξοδο από τα μνημόνια ανοίγει ο δρόμος για να ρυθμίζει η κυβέρνηση τα δημόσια οικονομικά της με απόλυτη ανεξαρτησία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η χώρα θα διατηρήσει πλήρως τη δέσμευσή της να έχει και ο επόμενος προϋπολογισμός 3,5% πλεόνασμα».

Τα υψηλά πλεονάσματα -όπως είπε- είναι η μόνη και βασική δέσμευση που κρατάει η χώρα, η οποία εκπορεύεται από τη ρύθμιση του χρέους και ισχύει σε πάρα πολλές χώρες στην Ευρώπη που κρατάνε μικρά πλεονάσματα για πολλά χρόνια.

Όσο για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι είναι λογικό να υπάρχει «φρεσκάρισμα» της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο, πριν από τη διενέργεια των εκλογών, για να διευκρινίσει ότι πρόκειται για «αποκλειστική απόφαση του πρωθυπουργού και απόλυτα σεβαστή».