Νέοι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί επιβαρύνουν από σήμερα, με απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των τιμωρητικών μέτρων που επιβάλλει η Ουάσιγκτον στο Πεκίνο ως «αντίποινα» για τις, κατά την ίδια, δόλιες εμπορικές πρακτικές από μέρους του.

Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί που τίθενται σε ισχύ αυξάνουν σε συνολικά 50 δισ. δολάρια την αξία των εισαγόμενων στις ΗΠΑ κινεζικών προϊόντων στα οποία επιβάλλονται πλέον επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 25%.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κλιμάκωση αυτή, που αναμένεται να ακολουθηθεί από ένα νέο κύμα δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων μέσα στον Σεπτέμβριο, καταγράφηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη της δεύτερης ημέρας των συνομιλιών ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κινέζους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο των προσπαθειών να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.