Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα περιλαμβάνει και τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα τα κράτη της Ευρωζώνης προέβλεψε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τραπέζης Πειραιώς και μέχρι προσφάτως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ Καθηγητής κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτης.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) ο κ. Ρουμελιώτης είπε πως οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών λόγω της ανακεφαλαιοποίησης θα ανέλθουν στα 50 δισ. ευρώ. Επίσης, απεκάλυψε πως οι αναμενόμενες απώλειες από επισφαλή δάνεια καθορίστηκαν από την Blackrock στα 30 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, εκ των οποίων τα 18 έχουν ήδη καλυφθεί από τις προβλέψεις που έχουν πάρει οι τράπεζες.

Ακόμη, εκτίμησε πως εφέτος η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% – 7% έναντι στόχου 4,7%, ενώ προέβλεψε πως το 2013 η ύφεση θα είναι στο 3,4%. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες που θα προκύψουν, λόγω της μεγαλύτερης ύφεσεως, της υστερήσεως εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και την πιθανή επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να καλυφθούν από τους Ευρωπαίους, καθώς δύσκολα το ΔΝΤ θα αποδεχθεί την χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα.

Ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε πως λόγω των υστερήσεων το χρέος θα αυξηθεί περισσότερο από τις προβλέψεις και θα καταστεί δυσκολότερη η επαναφορά στις αγορές, ακόμη και αν επιτευχθούν οι δύσκολοι στόχοι για ρυθμούς ανάπτυξης 2-3% ετησίως μέχρι το 2020 και πρωτογενή πλεονάσματα 4,3-4,5% του ΑΕΠ.

«Το πιο πιθανό είναι ότι αργά ή γρήγορα θα τεθεί θέμα για δεύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία αυτή τη φορά θα αφορά και τον επίσημο τομέα. Θα δεχτούν οι κυβερνήσεις να χαρίσουν στην Ελλάδα μέρος των δανείων που παραχώρησαν στη χώρα μας ή θα προτιμήσουν να την οδηγήσουν σε έξοδο από την Ευρωζώνη;» ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης.