Το κίνημα των αγανακτισμένων (15-Μ) της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα πως κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο μήνυση για παραποίηση λογιστικών στοιχείων και εμπορική απάτη σε βάρος της διοίκησης του ομίλου της τράπεζας Bankia και κατά του πρώην διοικητή της Ροδρίγο Ράτο, καθώς το αστρονομικό σχέδιο διάσωσής της με 23,5 δισ. ευρώ επιτάχυνε την προσφυγή της χώρας στο ευρωπαϊκό σχέδιο δανεισμού.

«Θέλουμε να αποδείξουμε πως τελείωσε η ατιμωρησία», «οι υπεύθυνοι πρέπει να πάνε φυλακή», τόνισε ο εκπρόσωπος του κινήματος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ανοικτό χώρο στο κέντρο της Μαδρίτης.

Η μήνυση των αγανακτισμένων, που κατατέθηκε εξ ονόματος 13 μετόχων της τράπεζας, στρέφεται κατά του Ράτο και των σημερινών μελών του διοικητικού συμβουλίου, για «παραποίηση λογιστικών στοιχείων» και «παραπληροφόρηση» των αρχών της τραπεζικής αγοράς, εξήγησε ο δικηγόρος τους Χουάν Μορένο Γιάγουε.

Η μήνυση αξιώνει παράλληλα τη δικαστική παρέμβαση για να αντικατασταθεί η παρούσα διοίκηση από έναν διαχειριστή, ο οποίος θα λογοδοτεί στα δικαστήρια, τόνισε ο Γιάγουε, προσθέτοντας πως «υπάρχουν επαρκή λογιστικά στοιχεία», που αποδεικνύουν την βασιμότητα της μήνυσης.

Με βάση τα σχετικά άρθρα του ποινικού κώδικα, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές «από ένα έως έξι χρόνια», πρόσθεσε.

Παράλληλα, άλλοι μικρομέτοχοι της Bankia συνέστησαν την εταιρεία APACBANK, που θα έχει κύριο έργο της την υποβοήθηση των πληγέντων «από την κακόβουλη διαχείριση της Bankia να ανακτήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα χρήματά τους».