«Ο τίτλος αυτής της εκδήλωσης αποτυπώνει, κατά την άποψή μας, το βασικό δίλημμα των εκλογών που διεξάγονται σε λίγα εικοσιτετράωρα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου με τίτλο «Ευρώ η δραχμή», στην οποία συμμετείχε ως ομιλητής και ο Στέφανος Μάνος.
 
Ο κ. Μίχαλος τόνισε τη σημασία τόσο του αποτελέσματος της κυριακάτικης εκλογικής διαδικασίας, όσο και της διαχείρισης αυτού, υπογραμμίζοντας ότι «από το αποτέλεσμα της κάλπης και από τον τρόπο που θα το διαχειριστούν οι πολιτικές δυνάμεις, θα κριθεί η πορεία της χώρας μας στα επόμενα χρόνια. Οι επιλογές δεν είναι πολλές, ούτε εύκολες. Για την ακρίβεια, είναι μόνο δύο:
 
– Είτε να επιχειρήσουμε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, θέτοντας όμως ως απαράβατη προτεραιότητα την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

– Είτε να καταγγείλουμε μονομερώς το μνημόνιο, ρισκάροντας τη διακοπή της χρηματοδότησης από τους εταίρους μας και την αναπόφευκτη έξοδο από το κοινό νόμισμα.
 
Μέση λύση δεν υπάρχει. Κάποιοι ισχυρίζονται – και κυρίως υπόσχονται στο λαό – ότι μπορούμε να έχουμε ευρώ χωρίς μνημόνιο – με άλλα λόγια, ότι μπορούμε να λαμβάνουμε δανεικά χωρίς όρους. Είναι οι ίδιοι που υπόσχονται θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα κατάργηση επενδύσεων. Είναι οι ίδιοι που υπόσχονται ανάπτυξη και ταυτόχρονα αύξηση των φόρων για τις επιχειρήσεις.
 
Δυστυχώς, όμως, η Ευρώπη, όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, κράτη, τράπεζες, επιχειρήσεις, έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από το ευρώ».

Στη συνέχεια παρέθεσε μερικά καίρια ερωτήματα, αναφορικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που αποτύχουν οι εκβιασμοί και οι μπλόφες, το μέλλον της χώρας διαγράφεται σκοτεινό, για να καταλήξει ότι «η απάντηση σε όλα τα παραπάνω, δεν μπορεί να είναι άλλη από την έκδοση εθνικού νομίσματος, υποτιμημένου κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με το ευρώ. Μερικά από αυτά τα ερωτήματα είναι:
 
– Με τι χρήματα θα καλύψουν τις ανάγκες της χώρας, εάν διακοπεί ο δανεισμός από την Ε.Ε.;
– Πώς θα εξυπηρετήσουν το πρωτογενές έλλειμμα, που έχει φθάσει ξανά στα 5 δισ. ευρώ;
– Πώς θα εξυπηρετήσουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που ακόμα και χωρίς τους τόκους των δανείων, αγγίζει τα 10 δισ. ευρώ;
– Πώς θα πληρώσουν μισθούς και συντάξεις, αφού τα διαθέσιμα του δημοσίου μετά βίας επαρκούν για τον επόμενο μήνα;
– Πώς θα καλύψουν τις ανάγκες στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην ασφάλεια; Ήδη βλέπουμε ότι το κράτος αδυνατεί να πληρώσει τα φάρμακα των ασφαλισμένων. Αύριο τι θα γίνει; 
– Πώς θα στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα και θα διασφαλίσουν τις καταθέσεις, αφού οι πόροι της ανακεφαλαιοποίησης προέρχονται από την ΕΚΤ;
– Πώς θα εξοφλήσουν τις οφειλές του κράτους προς τους  ιδιώτες, που ξεπερνούν σήμερα τα 7 δισ. ευρώ; Που θα βρουν τα χρήματα που προέβλεπε για αυτό το σκοπό η δανειακή σύμβαση;

Στη συνέχεια, ο κ. Μίχαλος διερωτήθηκε ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την περίπτωση και «πως θα επιχειρήσει να διαχειριστεί το χάος».
«Πως θα αντιμετωπίσουν την έκρηξη του πληθωρισμού και της ανεργίας, τις χρεοκοπίες, τη δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, τις ελλείψεις αγαθών, τη μαύρη αγορά συναλλάγματος, την αύξηση της εγκληματικότητας; Πως θα διασφαλίσουν την ακεραιότητα και τα συμφέροντα της χώρας, όταν θα έχει βρεθεί απομονωμένη και εξαθλιωμένη οικονομικά και κοινωνικά;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, χωρίς να παραλείψει βέβαια να τονίσει ότι «ακόμα και η επαναδιαπραγμάτευση δεν πρόκειται να λύσει όλα τα προβλήματά μας. Το αντίθετο, θα έλεγα.

Αυτό που θα κερδίσουμε θα είναι μια ακόμη παράταση χρόνου, για να διορθώσουμε τις τεράστιες αδυναμίες του κράτους και της οικονομίας μας. Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν θα γίνει αυτόματα. Θα χρειαστεί σοβαρή διαπραγμάτευση, με ρεαλιστικές ισοδύναμες εναλλακτικές προτάσεις.

Θα χρειαστεί πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά εκ μέρους της κυβέρνησης, για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν:

– Για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας
– Για την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης
– Για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων
– Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τις χρήσεις γης, την απλοποίηση διαδικασιών, την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης και βεβαίως τη διαμόρφωση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου.

Ακόμα κι αν η Ελλάδα επιλέξει την προσεχή Κυριακή να παραμείνει στο ευρώ, ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολος και ανηφορικός.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με την εθνική καταστροφή που θα σημάνει η έξοδος από το κοινό νόμισμα και η απομόνωση από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η απόφαση ανήκει στους πολίτες. Όλοι όμως, έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να πάμε στις κάλπες γνωρίζοντας την αλήθεια και αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επιλογής μας.

Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει με ωριμότητα. Και ότι στις 18 Ιουνίου, οι πολιτικές δυνάμεις θα έχουν λάβει μια σαφή εντολή να συνεργαστούν και να διασφαλίσουν από κοινού το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.