Το λάθος της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης ήταν ότι επιχειρήθηκε να αναβληθεί η δημοσιονομική σταθεροποίηση, δήλωσε, σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Βάλντις Ντόμπροφσκι, ο οποίος παρουσίασε το οικονομικό «θαύμα» της χώρας του.

«Οι Έλληνες προσπάθησαν να αναβάλουν τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών τους. Τέτοια μέτρα πρέπει να επιβάλονται άμεσα, οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τι αλλαγές τους περιμένουν. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει διαφυγή κεφαλαίου, επενδυτές και χρηματοδότες δεν έρχονται και η χώρα διολισθαίνει στην ύφεση. Είναι εύκολο να λέει κανείς ότι δεν του αρέσουν τα προγράμματα λιτότητας», τόνισε ο κ. Ντόμπροφσκι και εξήγησε ότι η χώρα του έχει σήμερα τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, 4% -αν και πριν από τρία χρόνια είχε φθάσει στο -17%- επειδή η κυβέρνησά του ενήργησε ταχύτατα, με περικοπές δαπανών, οι οποίες ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η Λετονία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, ωστόσο ο πρωθυπουργός της εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα πληροί τα σχετικά κριτήρια ως το 2014, οπότε και επιθυμεί να ενταχθεί.