Ποιες δαπάνες αναγνωρίζει η εφορία

Τι πρέπει να προσέξετε στη συμπλήρωση της δήλωσης


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:36
10/06/2012
Ποιες δαπάνες αναγνωρίζει η εφορία
7
loading

Στις δαπάνες που αναγνωρίζει η εφορία περιλαμβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες. Δηλαδή οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών.

Διευκρινίζεται ότι περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών Courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων μόνο υπηρεσιών κ.λπ.), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων, εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Επίσης, όπως αναφέρουν τα Νέα, περιλαμβάνεται η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά).

Οταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από τον φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.

Ποιες εξαιρούνται

Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις. Συγκεκριμένα δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για:

- Αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, διτρόχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.

- Ασφάλιση ζωής ή θανάτου, οι εισφορές που καταβάλλονται στα ταμεία ασφάλισης του φορολογουμένου, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης κ.λπ., οι δαπάνες για ενοίκιο κύριας κατοικίας, για παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων ή για φροντιστήρια, για τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών κ.λπ.

- Ασφάλιστρα πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρων για δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ' ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο, καθόσον στις πιο πάνω περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αγορά αγαθών ή παροχή υπηρεσιών όπως επιβάλλει ο νόμος, αλλά οι εν λόγω δαπάνες αφορούν το κόστος ή την προϋπόθεση συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar nikolaos

  το τέλειο μπάχαλο.

 2. avatar dimikay1

  Ρε παιδιά, παίρνεις 700 ευρώ. Δίνεις 400 στο νοίκι καί δέν πιάνετε στά έξοδά σου;;;; ΗΜΑΡΤΟΝ!!!

 3. avatar kapasquare

  Σε ότι δαπάνες κάνουμε ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ο ΦΠΑ!!!! γιατί να υπάρχουν κα΄ποιες που να εξαιρούνται;;;; ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ στην ΔΕΗ όπου χρεωνόμαστε ΚΑΙ μέρος (1/3 είναι δυνατόν;;) απο το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ των παραμεθόριων περιοχών όπου ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΒΑΖΟΥΝΕ ΦΠΑ και ιδιαίτερα αυτο θα έπρεπε να μπορούσαμε να το βάλουμε στις "δωρεές"

 4. avatar Dimitris

  Αναφέρει ότι Δεν λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης. Ρε στους γιατρούς να τα φάτε όσοι ψηφίσατε αυτό. Είναι δυνατόν να έχει απαλλαγεί ο παπαδήμος για μισθό τραπέζης και όχι ο συνταξιούχος που έκανε εγχείριση και ζητά μία φοροελάφρυνση από τα έξοδα νοσηλείας του;

  1. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ

   Πατήστε στο google ''δαπάνες που εκπίπτουν από τη φορολογία εισοδήματος 2012'' και θα βρείτε σε οποιοδήποτε site πληροφορίες ακριβώς και αναλυτικά ποιές είναι συμπεριλαμβανομένων και των ιατρικών.Θα έδινα κάποιο link αλλά δε θέλω να δημιουργώ θέμα!Πάντως είναι ελάχιστη η μείωση απο ιατρικά έξοδα η φετινή φοροκαταιγίδα δεν έχει προηγούμενο όλοι σχεδόν θα πληρώσουνε, κατάντια. . .

   1. avatar Duke

    Νομίζω τα ιατρικά έξοδα μπαίνουν αλλού και όχι στη στήλη των αποδείξεων.
    Το ίδιο ισχύει και για τα ασφάλιστρα οικίας και για τα ενοίκια από όσο θυμάμαι.

  2. avatar george

   Αυτά δεν μπαίνουν στις απoδείξεις γιατί αφαιούνται από το εισόδημα σε άλλους κωδικούς. Έτσι γινόταν παλιά τουλάχιστον. Δεν ισχύει ακόμα;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει