Ενισχυμένους κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δουν τους λογαριασμούς τους στις 26 του μήνα, ΔΕΗ, ανεξάρτητοι και παραγωγοί ΑΠΕ, από την πληρωμή του διαχειριστή ΑΔΜΗΕ, που αφορά στην εξόφληση των τιμολογίων του Απριλίου και την πρώτη δόση του Μαΐου.

Το ποσό, το οποίο έχει «πέσει» συνολικά στην αγορά από πληρωμές του ΑΔΜΗΕ, από την ημέρα που άρχισε να λειτουργεί, δηλαδή την 1η Φεβρουαρίου, αγγίζει τα 338 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτή αποτελεί την έκτη κατά σειρά πληρωμή του διαχειριστή.

Από τα 338 εκατ. περίπου 144,5 έχουν χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμές στη ΔΕΗ, ενώ 88,5 εκατ. έχουν διοχετευθεί στο ΛΑΓΗΕ για την πληρωμή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παράλληλα ποσό πέραν των 100 εκατομμυρίων, (αγγίζει τα 105 εκατ. ευρώ) έχει διαχυθεί στην αγορά των ανεξάρτητων παραγωγών. Μέχρι στιγμής τα χρήματα που έχουν περάσει από τον ΑΔΜΗΕ, έχουν αποπληρώσει και τον Απρίλιο. Σημειώνεται δε, ότι η εξόφληση του εκάστοτε μήνα γίνεται σε δύο δόσεις, με την πρώτη να ολοκληρώνεται με το πέρας ενός μήνα και τη δεύτερη με τη συμπλήρωση διμήνου.
Τα ποσά που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ ως διαχειριστής, δίνονται με καταβολή μέσα στα χρονικά πλαίσιο που έχουν τεθεί.

Σε ανοιχτή επικοινωνία

Αναφορικά με τα προβλήματα που είχαν προκύψει στο παρελθόν, ο ΑΔΜΗΕ είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο οικονομικών ώστε οι συγκεκριμένοι διαχειριστικοί λογαριασμοί να αναγνωρίζονται σωστά για να αποφευχθούν παράδοξα του παρελθόντος επί ΔΕΣΜΗΕ, όταν ο τότε διαχειριστής κλήθηκε να πληρώσει φόρους για τα χρήματα που πέρασαν από τους διαχειριστικούς λογαριασμούς, ενώ επ’ ουδενί δεν αποτελούν έσοδα της επιχείρησης.

Τα νέα δεδομένα

Τα ποσά που πληρώνει ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αφορούν στις αποκλίσεις από την ημερήσια αγορά καθώς ο διαχειριστής πραγματοποιεί την εκκαθάριση. Σε περίπτωση λ.χ που προκύψουν διαφορές του ημερήσιου προγραμματισμού και της τελικής εκκαθάρισης, τα ποσά αυτά κατανέμονται από τον ΑΔΜΗΕ.

Παράλληλα, ο διαχειριστής φέρει ευθύνη τόσο για την αποπληρωμή των ΑΔΙ όσο και για το cost recovery και τις άλλες χρεώσεις εκτός των πληρωμών με βάση την οριακή τιμή του συστήματος και των ΑΠΕ που γίνονται από το ΛΑΓΗΕ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο ΑΔΜΗΕ έχει πλέον χονδρικά ένα 20 με 30% των ποσών της χονδρεμπορικής αγοράς, το οποίο αποτελεί ένα αξιοσημείωτο κομμάτι. Το γεγονός αυτό καθιστά από μόνο του επιβεβλημένη την ανταπόκρισή του τόσο στις υποχρεώσεις του όσο και την ορθή λειτουργία του.