Το «πράσινο φως» έδωσε η Κομισιόν για τη χορήγηση 45-55 δισ. ευρώ κρατικών κεφαλαίων υπό τη μορφή εγγύησης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Dexia από πλευράς της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, με ορίζοντα τετραμήνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παροχή των εγγυήσεων  «ώστε να διαφυλαχθεί η χρηματο-πιστωτική σταθερότητα των εν λόγω κρατών», έως ότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει οριστική απόφαση για τη συμβατότητα τέτοιας επιχορήγησης με το ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «Le Soir», η απόφαση για την τριεθνή επιχορήγηση οριστικοποιήθηκε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, και του Βέλγου ομολόγου του, Στέβεν Βανάκερε.

Το Βέλγιο συμμετέχει στην επιχορήγηση σε ποσοστό 60,5% , ενώ το ποσοστό της Γαλλίας είναι 36,5% και του Λουξεμβούργου 3% .

Πάντως, η Κομισιόν επανέλαβε ότι διατηρεί αμφιβολίες για το κατά πόσον το μέτρο συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών επιχορηγήσεων στις τράπεζες εν μέσω της κρίσης, κυρίως επειδή η παρούσα επιχορήγηση προστίθεται στη μαζική κεφαλαιακή ενίσχυση, κατά την πρώτη αναδιάρθρωση της Dexia.

Βέλγιο, Γαλλία και Λουξεμβούργο αντιτείνουν ότι με τη νέα κοινή επιχορήγηση, η Dexia θα μπορέσει για τα τρία επόμενα έτη να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στις χρηματαγορές.