Εντός των επομένων ημερών, θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με το νέο επίπεδο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, όσοι εκ των ασφαλισμένων θα πληρώνουν περισσότερα, θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν την αναδρομική επιβάρυνση σε πέντε δόσεις, μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου, ενώ διευκρίνισε πως, για όσους προκύψει μειωμένη ασφαλιστική επιβάρυνση, το σχετικό ποσό ή θα επιστραφεί εφάπαξ ή, αν το επιθυμεί ο ασφαλισμένος, θα μείνει ως πιστωτικό υπόλοιπο στον ασφαλιστικό λογαριασμό του.

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των εισφορών με βάση τα εκκαθαρισμένα εισοδήματα του 2016 για τους μη μισθωτούς και να έχουν αναρτηθεί τα διπλά ειδοποιητήρια τα οποία εκτός από τον συμψηφισμό θα εμπεριέχουν και τις εισφορές του μηνός Μαρτίου.

Σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου, η 1η δόση από τις 5 προβλεπόμενες θα είναι πληρωτέα έως 31/5/2018.

Σε περίπτωση πιστωτικού υπολοίπου (δηλαδή σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος πλήρωσε περισσότερα το 2017 από ότι του αναλογούσε, καθώς το 2015 είχε υψηλότερο εισόδημα από το 2016) το ποσό συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές των τρεχουσών εισφορών 2018 και εφόσον προκύπτει νέο υπόλοιπο επιστρέφεται εφάπαξ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εντός 2μήνου από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Αν ο φορολογούμενος επιθυμεί το πιστωτικό υπόλοιπο να μείνει στο λογαριασμό του και να συμψηφίζεται με εισφορές επόμενων μηνών πρέπει να το δηλώσει έως 31/5/2018. Οι δόσεις εκκαθάρισης για το 2017, σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου, πληρώνονται στο ακριβές ύψος τους καθώς είναι ευθέως συνδεδεμένες με την ασφαλιστική ενημερότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία εκκαθάρισης δεν αφορά ασφαλισμένους που εργάζονται ταυτόχρονα ως ελεύθεροι επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) και ως μισθωτοί (δηλαδή πρ. ΙΚΑ) αλλά ούτε και τα μπλοκάκια τα οποία έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του νόμου Κατρούγκαλου. Η εκκαθάριση γι αυτές τις ομάδες θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.