Να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους κάλεσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Όλι, Ρεν τις χώρες της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι ουσιώδους σημασίας για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματα ακολουθώντας πολιτική λιτότητας, συχνά με μεγάλο κόστος για τους πολίτες και για τις πιθανότητες οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Ρεν κάλεσε τις χώρες να τηρήσουν αυτήν την πορεία παρά τις οδυνηρές συνέπειες που μπορεί να έχει.

«Τα υγιή δημόσια οικονομικά είναι και θα παραμείνουν ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής μας. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη» είπε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με αποσπάσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του στις Βρυξέλλες.

«Η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε, στην καλύτερη περίπτωση να οδηγήσει σε πρόσκαιρη ανακούφιση όμως πολύ σύντομα θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα σε πολλές χώρες-μέλη, ιδίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» πρόσθεσε.

Ο Ρεν παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν περιορίσει σημαντικά τις μακροοικονομικές ανισορροπίες αλλά επέμεινε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν περισσότερα.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή του κύματος μεταρρυθμίσεων που παρατηρείται σήμερα στην Ευρώπη, ιδίως στις χώρες που τις χρειάζονται περισσότερο. Η Ιταλία και η Ισπανία κάνουν αποφασιστικές ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση» σημείωσε. Επισήμανε ότι ο ρυθμός της Ελλάδας έχει πέσει εξαιτίας των κατεστημένων συμφερόντων, της έλλειψης εθνικής ενότητας και της αδύναμης διαχειριστικής ικανότητας, όμως το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων έχει σχεδιαστεί ώστε να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

Για την οικονομική ανάπτυξη ο Ρεν προέβλεψε ότι θα παραμείνει άνιση στη ζώνη του ευρώ. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat την Τρίτη έδειξαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης όσον αφορά την ανάπτυξη.