Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η απάντηση της Ευρωπαϊκής ένωσης στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα είναι «υπεύθυνη και λογική».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα πιθανά σενάρια. Ως η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη του κόσμου, η απάντηση της ΕΕ θα είναι υπεύθυνη και λογική», αναφέρει ο Τουσκ στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 22 και 23 Μαρτίου ο Τουσκ. «Δεδομένης της σημασίας της σχέσης» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, «θα έπρεπε να (…) ενισχύσουμε τις διατλαντικές οικονομικές σχέσεις μας και όχι να τις αποδυναμώσουμε. Και αυτό, παρά τις εποχιακές αναταράξεις», πρόσθεσε.

«Όπως λέει ο Μοντεσκιέ: Η φυσική συνέπεια του εμπορίου είναι η ειρήνη», επέμεινε.

Ο Τουσκ υπενθύμισε εξάλλου ότι οι δασμοί που επέβαλαν το 1930 οι ΗΠΑ «στο ένα τρίτο του εμπορίου μας» οδήγησαν σε έναν «εμπορικό πόλεμο». Οι δασμοί που προτείνονται σήμερα από την Ουάσινγκτον, εφόσον εφαρμοστούν, θα επηρεάσουν περίπου το 1,5% του διατλαντικού εμπορίου. «Υπογραμμίζω αυτούς τους αριθμούς, όχι για να υποβαθμίσω την ανάγκη μιας ανάλογης απάντησης, συμβατής με τους κανονισμούς του ΠΟΕ (…) αλλά για να δώσω μια άλλη, ευρύτερη προοπτική», εξήγησε.

Οι δασμοί αυτοί, ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Μαρτίου. Η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος και άλλους αξιωματούχους, με στόχο να εξαιρεθεί στο σύνολό της η ΕΕ από τους δασμούς αυτούς.

Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν αντίμετρα, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε τρεις μήνες, όπως είναι η φορολόγηση ορισμένων εμβληματικών αμερικανικών προϊόντων: μεταξύ άλλων, υφάσματα τζιν, μηχανές μεγάλου κυβισμού και φιστικοβούτυρο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.