Τα πρώτα αποτελέσματα εξαμήνου των μεγάλων ελληνικών τραπεζών θα αρχίσουν να ανακοινώνονται αυτή την εβδομάδα, με την Τράπεζα Πειραιώς την Πέμπτη, την Παρασκευή θα ακολουθήσει η Εθνική, τη Δευτέρα 30 Αυγούστου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της η Eurobank και την Τρίτη η Alpha Bank.

Η Merrill Lynch εκτιμά ότι το β΄ τρίμηνο των τραπεζών θα χαρακτηρίζεται από περαιτέρω επιβράδυνση των νέων δανειοδοτήσεων, αύξηση επισφαλειών, σημαντική επιβάρυνση του κόστους άντλησης καταθέσεων και αυξημένες ζημιές στα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων.

Ταυτόσημες προβλέψεις διατυπώνει σε σημερινή έκθεση της η Credit Suisse, υπολογίζοντας ότι οι νέες καταθέσεις μειώθηκαν κατά 6,6% στο β΄τρίμηνο, οι χορηγήσεις ήταν +3%, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο ελβετικός οίκος επισημαίνει μάλιστα ότι οι εξαγορές-συγχωνεύσεις που αναμένει η αγορά θα καθυστερήσουν, καθώς καμία τράπεζα δεν είναι ακόμη αναγκασμένη να καταφύγει σε αυτή τη λύση.

Για την Εθνική, η Merrill Lynch προβλέπει καθαρά κέρδη β΄τριμήνου 44 εκατ. ευρώ, ενώ η Credit Suisse ανεβάζει τον πήχη στα 132 εκατ. ευρώ.

Για τη Eurobank, ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ζημίες 4 εκ. ευρώ, ενώ η CS αναμένει κέρδη 34 εκατ. ευρώ. Για την Alpha Bank, η πρόβλεψη κερδών είναι 16 και 36 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, και οι δύο προβλέπουν αρνητικό αποτέλεσμα 30-31 εκ. ευρώ, λόγω επιβάρυνσης της τράπεζας με έκτακτη εισφορά 28 εκ.

Η Credit Suisse προβλέπει επίσης ότι η ATEbank θα εμφανίσει ζημίες 62 εκ. και ότι την καλύτερη επίδοση θα παρουσιάσει η Τράπεζα Κύπρου, με καθαρά κέρδη 68 εκατ. ευρώ.