Τελικώς, και αντίθετα με όσα πολλάκις ακούσαμε πρόσφατα και παλιότερα, το Δημόσιο δεν είναι ο μεγάλος οφειλέτης του ΙΚΑ. Αυτό όμως, δεν είναι απαραιτήτως καλή είδηση.

Σύμφωνα με την ανάλυση των πιστοποιημένων οφειλών, χωρίς τις διάφορες προσαυξήσεις και μέχρι τις 31/12/2009, το κεντρικό Δημόσιο έχει «ράψει» μόλις το 4,9% από το συνολικό φέσι των 5,13 δισ. (5.131.980.439) ευρώ που θα προσπαθήσει να εισπράξει το ΙΚΑ μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου 3863/2010 και μιας ενημερωτικής καμπάνιας που ξεκινά συντόμως.

Εάν στο κεντρικό Δημόσιο προστεθούν τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, οι ΔΕΚΟ, οι δήμοι και οι κοινότητες μαζί με τις δημοτικές-κοινοτικές επιχειρήσεις, το κομμάτι από το φέσι ανεβαίνει μόλις στο 6,5% των συνολικών οφειλών.

Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος (64,7%) προέρχεται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων των οικοδομών, από τις οποίες οφείλονται στο ΙΚΑ 3,3 δισ. ευρώ (3.321.731.229).

Πρόκειται δηλαδή για οφειλέτες που δεν αντιμετωπίζουν ευθέως τους περιορισμούς του Μνημονίου και της τρόικας, αλλά στενάζουν εν πολλοίς μέσα σε μια αγορά με μειωμένους τζίρους και χωρίς βοήθεια από το τραπεζικό σύστημα.

Το παζλ των οφειλών συμπληρώνει ένα κομμάτι που εμφανίζει δυσκολίες διαφορετικής κλίμακας. Πρόκειται για χρέη συνολικού ύψους 1,36 δισ. (1.360.950.847) ευρώ, που προέρχονται από εταιρείες πτωχευμένες (1,7% του συνόλου), σε οριστική διακοπή (13,9%), υπό ειδική εκκαθάριση (8,2%), υπό εκκαθάριση (2,5%) και ανενεργές (0,13%).

Όλες μαζί οι οφειλές αυτές αντιπροσωπεύουν το 26,51% του συνόλου των 5,13 δισ. και θεωρητικώς το ΙΚΑ περιμένει να εισπράξει κάποιο μέρος τους μέσα από δικαστικές διεκδικήσεις (που όμως τραβούν σε βάθος χρόνου), προσημειώσεις περιουσιακών στοιχείων (το ΙΚΑ θεωρείται πρωταθλητής σε αντίστοιχες κινήσεις) κ.λπ.

Το ΙΚΑ αλλά και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία μελετούν με τη βοήθεια του υπουργείου Εργασίας το ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσουν ονομαστικούς καταλόγους με τους οφειλέτες τους. Μέχρι να συμβεί αυτό, περιοριζόμαστε στη σημείωση ότι περίπου 150.000 ευρώ οφείλονται και από μη κατονομαζόμενα πολιτικά κόμματα.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του προς την Ελευθεροτυπία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ (του οποίου παραμένει γενικός διευθυντής) δεν χρωστά στο ΙΚΑ ούτε ευρώ.

Από τη λίστα που δημοσιεύουμε σημειώνουμε ιδιαιτέρως τις οφειλές ύψους 113.376.226 ευρώ στην κατηγορία «αγροτικοί συνεταιρισμοί» και την οφειλή των 2,5 εκατ. στην κατηγορία «πρεσβείες». Τα ποσά στα οποία αναφερόμαστε αφορούν χρέη του παρελθόντος και όχι την τρέχουσα εισφοροδιαφυγή (30%, κατά τον κ. Σπυρόπουλο) και την ανασφάλιστη εργασία.

Για τις οφειλές των φορέων του Δημοσίου αναμένεται ρύθμιση, για τα χαρακτηριστικά της οποίας θα πρέπει να συμφωνήσουν οι υπόχρεοι και το υπουργείο Οικονομικών. Το μεγάλο αγκάθι παραμένουν τα 3,3 δισ. των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ανέρχονται στο 88,1% των οφειλών, εάν εξαιρεθεί το 1,36 δισ. των πτωχευμένων και των υπό εκκαθάριση.

Πηγή: Ελευθεροτυπία