Από 32 έως 67 δισ. ευρώ θα κυμανθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας κατά την περίοδο 2015 -2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, τα οποία αποδίδουν την πληροφορία σε νέα έκθεση του Ταμείου.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην έντονη φιλολογία το τελευταίο διάστημα για την ανάγκη και τρίτου ελληνικού πακέτου, καθώς η χώρα μας δε θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές το παραπάνω διάστημα.

Όπως αναφέρει το ταμείο, το χρηματοδοτικό αυτό κενό της Ελλάδας καλούνται να το καλύψουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας θα προκύψει παρά τα δύο πακέτα διάσωσης της χώρας και παρά την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ στη νέα έκθεση του ταμείου, διατυπώνονται εκ νέου σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με την ικανότητα της Ελλάδας να τηρήσει κατά γράμμα το πρόγραμμά της.

«Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ότι έχει εκτιμηθεί, ώστε η Ελλάδα να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να παράξει πλεόνασμα», εκτιμά το Ταμείο.

«Οι προοπτικές για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι αβέβαιες», αναφέρει το ΔΝΤ, ενώ εξετάζοντας το δυσμενές σενάριο, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ ενδέχεται να ξεπεράσει το 171% το 2014, έναντι των εκτιμήσεων για διαμόρφωσή του πέριξ των επιπέδων του 160%.

«Αντί το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 117% του ΑΕΠ έως το 2020, σύμφωνα με το στόχο της νέας δανειακής σύμβασης, δεν αποκλείεται να σκαρφαλώσει στο 146% του ΑΕΠ στα τέλη της δεκαετίας», τονίζει το ΔΝΤ.