Σε 495 εκατ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2012, έναντι ελλείμματος 1 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2011.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους στα 367 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η τρόικα ανέμενε στο δίμηνο 2012 δημοσιονομικό έλλειμμα 879 εκατ. ευρώ και πρωτογενές έλλειμμα 22 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2012 ανήλθε σε 9,25 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένα έναντι του στόχου των 9,23 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1,19 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 8,06 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 232 εκατ. συγκριτικά με το στόχο (8.299 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

H ως άνω υστέρηση οφείλεται στη μείωση των εσόδων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων, λόγω μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης στην κατανάλωση πετρελαιοειδών προϊόντων, και κυρίως της βενζίνης, και στη μείωση των εσόδων από το ΦΠΑ εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης.

Η μείωση των εσόδων προ επιστροφών του τακτικού προϋπολογισμού που παρατηρήθηκε κατά το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από λοιπούς άμεσους φόρους λόγω της λήξης της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί το 2011 και στη μείωση των εσόδων από φόρους συναλλαγών (κυρίως ΦΠΑ).

Εντούτοις, σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων καθώς και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2012 ανήλθαν στα 9,75 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 365 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (10,1 δισ. ευρώ), και αυξημένες κατά 145,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 209,2 εκατ. ευρώ και της μείωσης των δαπανών του ΠΔΕ κατά 63,6 εκατ. ευρώ.

Οι κύριοι λόγοι της αύξησης των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού είναι η υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών κατά 299 εκατ. ευρώ που οφείλεται στην αύξηση δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 774 εκατ. ευρώ και ιδιαίτερα της επιχορήγησης στο ΙΚΑ κατά 619 εκατ. ευρώ με σκοπό την αναπλήρωση της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και η αύξηση των δαπανών για πληρωμή τόκων κατά 3 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω αυξήσεις υπερκάλυψαν τη σημαντική μείωση των υπολοίπων κατηγοριών των δαπανών κατά 568 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, που προέκυψε μετά τον εξορθολογισμό της καταναλωτικής και μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δίμηνο 2012 έχει ήδη καλυφθεί το 64,4% του ετήσιου προϋπολογισμού του ΙΚΑ.