«Ο ρυθμιστής έχει δημιουργήσει στον ΟΤΕ μεγαλύτερο πρόβλημα από ότι η οικονομική κρίση… αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δε συμβαίνει με κανέναν άλλο ρυθμιστή στην Ευρώπη».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Εφόσον η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εγκρίνει τα νέα πακέτα λιανικής του ΟΤΕ, ο Οργανισμός προτίθεται να μειώσει τις τιμές του κατά 20-25%, κάτι που θα του επιτρέψει να περιορίσει τις απώλειες πελατών και την πτώση εσόδων, είπε ο κ. Τσαμάζ.

Ο ΟΤΕ επανέλαβε ότι παγώνει τα σχέδιά του για την προσφορά γρήγορου ίντερνετ (VDSL) έως ότου λάβει τιμές λιανικής από τον ρυθμιστή.

«Τα επόμενά μας βήματα θα εξαρτηθούν από τις τιμές που θα μας εγκρίνει ο ρυθμιστής στη λιανική. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε έτοιμη υποδομή στα ΚΑΦΑΟ, για να δώσουμε υψηλές ταχύτητες στους πελάτες μας και ακόμη δεν μας επιτρέπεται».

Σύμφωνα με τον Μ. Τσαμάζ, ο ΟΤΕ σκοπεύει να περικόψει περαιτέρω το εργασιακό του κόστος προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του εν μέσω αντίξοων οικονομικών συνθηκών και πολιτικών του ρυθμιστή.

«Έχουμε τη συμφωνία με την Ομοσπονδία. Μέλημά μας είναι να τη διατηρήσουμε και πάνω σε αυτή να καταφέρουμε να μειώσουμε το κόστος ακόμη περισσότερο. Δε θέλουμε να χαλάσουμε τη συμφωνία γιατί διασφαλίζει θέσεις εργασίας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μας τα επιβάλλει πια ο νόμος, π.χ. το πάγωμα των ωριμάνσεων», είπε ο επικεφαλής του ΟΤΕ και συμπλήρωσε ότι στόχος του ομίλου είναι να περικόψει το εργασιακό κόστος στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, σε βάθος τριετίας-τετραετίας, στο 22-23% των εσόδων, από το 35% που βρίσκεται τώρα.

Αναφορικά με την πώληση του δορυφόρου Hellas Sat, ο Τσαμάζ μίλησε για «ειλημμένη απόφαση», τονίζοντας ωστόσο ότι «η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει επίσημα εάν δεν δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων, η διοίκηση του ΟΤΕ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ήθελε να λάβει μέτρα που θα σήμαιναν μείωση επενδύσεων για υποδομές στην Ελλάδα.