Βαθιά ύφεση για τη χώρα μας προβλέπουν ειδικοί αναλυτές σε έρευνα του περιοδικού Economist, τόσο σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, όσο και την επόμενη.

Συγκεκριμένα, για φέτος προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 4,8%, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει κάνει πρόβλεψη για μείωση κατά 4%, αφήνοντας περιθώρια και για ενδεχόμενη βελτίωση της εικόνας, υπό προϋποθέσεις.

Μετά, μάλιστα, και την πτώση κατά 3,5%, που ανακοινώθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, το περιοδικό μιλά για εξαιρετικά δυσοίωνα στοιχεία και για κάθε άλλο παρά «ρόδινες» προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αναφέρεται ειδικότερα στο 11,7% της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και για τα εφιαλτικά –όπως τα χαρακτηρίζει– σενάρια για ανεργία 20% στο τέλος του 2011, στην «εξαιρετικά δύσκολη θέση», στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός, με τα έσοδα να μειώνονται κατά έως και 9%, σε σχέση με την περυσινή χρονιά, καθώς και στην «ελεύθερη πτώση» των νέων αδειών στην οικοδομή.

Κρούει επίσης των κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Οι αναλυτές βλέπουν ακόμα έναν πονοκέφαλο στην ελληνική οικονομία και για τους καταναλωτές. Πρόκειται για τον πληθωρισμό, που εκτιμούν ότι θα κλείσει στο 3,9% φέτος (από 0,5% το 2009).